Kettlebell využijete pro kardio cvičení i silový trénink, jen se ho naučte používat správně

Co je kettlebell

Je to v podstatě závaží s uchem, za které se dá chytit a manipulovat s ním. Původně byl vyráběn z litiny, dnes už se pro jeho výrobu používá nejen kov, ale i jiné materiály. Díky tomu se dnes vyrábí kettlebelly s váhou od 4 až do 92 kilogramů, díky tomu si tu "svou" zátěž vybere opravdu každý.

Výhody kettlebellu jsou zejména dvě. První je jeho velké ucho, které umožňuje příjemnou manipulaci se závažím a dostatečný komfort při cvičení. Druhou výhodou je tvar kettlebellu. Závaží je zespodu zploštělé a jinak kulaté. Díky tomu ho lze pohodlně a bezpečně položit na zem.

Cvičení s kettlebellem

Ačkoliv se může zdát, že tato pomůcka - závaží - je určena především pro silové tréninky, lze ji užívat i pro kardio či vytrvalostní cvičení. Škála způsobů využití je opravdu široká a kettlebell vyhrává i v porovnání s cvičením s činkou.

Železná koule zpravidla není vhodná pro lidi, kteří nemají s takovým cvičením žádné zkušenosti. Pokud tedy začínáte, je rozhodně lepší cvičit pouze s vlastní váhou. Určitě se hned nevrhejte do velkých vah a zvolte radši menší zátěž a dohled trenéra, abyste si zbytečně neublížili. 

Jak si vybrat správný kettlebell

Cvičení s tímto speciálním závažím si rozhodně nejdříve vyzkoušejte sami, ideálně s trenérem, který má s takovými cviky zkušenost. Na základě toho se pak lépe rozhodnete, zda si kettlebell pořídíte i domů.

Trenér v posilovně vám také poradí s výběrem konkrétní váhy, to totiž nemusí být vždy jednoduché. Zpravidla platí, že pro muže, který má s posilováním už nějaké zkušenosti a umí cvičit s váhou vlastního těla, by počáteční škála hmotnosti závaží měla být 16-24 kilogramů, u žen pak zhruba 8-16 kilogramů.

Nenechte se strhnout dojmem, že "mávání" tímto závažím je vlastně jednoduché (když to teď cvičí v posilovně všichni) a je jedno, jak se provádí - i u tohoto cvičení platí, že lepší je nejdříve se naučit jeho techniku a až pak zvyšovat váhu.