Vědecky ověřeno: bez novoročního předsevzetí změnu nedotáhnete do konce

Možná jste si letos řekli, že novoroční předsevzetí vynecháte, protože to stejně nikdy nevyjde. Pokud to ale se změnou myslíte vážně, předsevzetí je dobrým způsobem, jak začít. Bez něj je totiž šance, že se vám podaří něco změnit, ještě menší.

Odkud se vzalo novoroční předsevzetí?

S největší pravděpodobností jde o zvyk ještě ze starého Říma. Právě 1. ledna totiž nejvyšší představitelé obnovovali svůj slib věrnosti císaři a loajálnosti vůči republice. Staří Římané současně, stejně jako dnes my, symbolicky ukončovali předchozí rok a zároveň si žehnali do nového roku. V každém případě jde o v dnešních dobách o daleko častější zvyk, než tomu bylo dříve.

Jaké předsevzetí si lidé dávají nejčastěji?

Tak schválně, kdo z vás se v následujícím seznamu pozná?

  • začít cvičit
  • zhubnout
  • přestat kouřit
  • věnovat se víc koníčkům a rodině
  • víc cestovat
  • začít šetřit

Přesně tohle jsou totiž nejčastější předsevzetí, která si dáváme. Jak vidět, většina se točí kolem našich vlastních výčitek. Zkrátka sami moc dobře víme, že postava není zrovna ideální, rodinu zanedbáváme, nebo jsou úspory menší, než by měly být. Víme, že je to špatně a chceme s tím něco udělat.

Bohužel je pro většinu lidí novoroční předsevzetí jen výmluva k tomu, aby mohli změnu odložit na nějaké konkrétní datum. Konec roku lidé vnímají jako mezník a tak jim právě tento den má pomoci s jasným oddělením starého života a toho nového. I když jde vlastně jen o další datum.

Vědci předsevzetí doporučují

Novoročním závazkům se věnuje nespočet studií a většina říká jedno: "selžete". Většina lidí totiž svůj závazek nedotáhne do konce a díky tomu jsou posilovny plné jen na začátku roku, maximálně pak do února. My jsme ale narazili na důvod, proč si předsevzetí rozhodně neodpírejte.

Vědci se totiž ve studii zaměřili na to, jakou máte šanci vyhrát sami na sebou. A žádné velké překvapení se nekonalo. 54% těch, co si novoroční předsevzetí dali, jej nakonec vzdali. Víc než polovina lidí tedy selže a svůj závazek nedotáhnou. Vědci šli ale ve studii ještě dál a zaměřili se i na ty, kteří něco změnit chtěli, ale předsevzetí si nedali. Pokud byste to chtěli udělat stejně, vaše šance na úspěch se výrazně sníží. Jen 4% totiž svůj sen dotáhlo do konce. 96% šance na neúspěch je tedy už pořádný důvod to s předsevzetím zkusit.

Jak dodržet svoje předsevzetí

Takových rad je všude mnoho a na každého platí něco jiného. Většina doporučení je ale podobných. Začněte s tím, že si zvolíte reálný cíl. Našetřit miliony, ani zhubnout desítky kilo, to prostě za jeden měsíc nejde. Proto buďte reální a dávejte si cíle, které můžete splnit.

Dobrá rada je taky veřejný závazek. Napište si to na svůj profil, nebo to alespoň někomu řekněte. Dost možná vás to udrží na správné cestě a možná najdete oporu v lidech, u kterých byste to vůbec nečekali.

A poslední, možná nejdůležitější, radou je tvorba plánu. Bez plánu je to totiž vždy jen přání. Proto si sedněte a vše si hezky rozplánujte. Sáhněte po kalendáři a naplánujte si tréninky nebo si vytvořte začátek svého nového finančního plánu. Díky tomu hned uvidíte, zda jste to nepřehnali a není třeba být trošku víc nohama na zemi.