Do diet se nevrhejte bezhlavě, mohou vám pak uškodit

Také patříte mezi ty, kdo si od prvního ledna naordinovali přísnou dietu, kompletní změnu životosprávy nebo nutnost začít poctivě a pravidelně cvičit? Mnoho z nás se do toho pustí s velkým odhodláním, ale během několika týdnů své snahy vzdáme. Na vině není jen naše slabá vůle, ale často i špatně zvolený způsob hubnutí, který nás víc ničí než nám prospívá. Nejrizikovější jsou v tomto případě různé typy jednostranných diet, kterými si můžeme i velmi ublížit.

Změnit životosprávu je to nejlepší a nejrozumnější rozhodnutí, jaké můžete udělat. Jenže ne každý je k tomu ochotný, a tak raději saháme po krátkodobých řešeních, která nám slibují zázračné účinky a zhubnutí několika kil během pouhých pár týdnů. Nechceme tvrdit, že dieta je vždy špatným řešením, ale musí se na ni jít chytře. Ledacos - i dobře myšleno - nám může ublížit, a to i když se to na první pohled tváří velmi neškodně a prospěšně.

Diety mohou škodit, pokud si o nich nezjistíte více

Diet existuje nespočet druhů, ale jejich hlavní princip většinou spočívá v tom, že drasticky sníží náš denní příjem kalorií a navíc z našeho jídelníčku vyškrtnou nějakou jeho důležitou složku. Například nízkosacharidová dieta se tváří jako velmi zdravá, protože omezí náš denní příjem sacharidů na minimum. A cukr je přece nezdravý, to ví každý. Jenže nezdravé jsou jednoduché cukry, ty komplexní jsou obvykle naopak důležité pro naše správné fungování. Tato dieta - na principu ketózy - nás o ně ochuzuje a naše tělo tím ztrácí energii pro svůj správný "provoz".

Po ukončení této diety obvykle přichází jo-jo efekt a shozená kila se rychle vrací. Tělo si sice navyklo a umí energii získat i z tuků, ale pokud mu znovu po dlouhé době dodáme sacharidy, upřednostní právě je. A přebytek energie si začne ukládat zase do tukových zásob.

Nevhodná je i takzvaná vysokoproteinová dieta, která je často propagována jako prospěšná. Proteiny přece naše tělo potřebuje, protože bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našich buněk a potřebujeme je i pro posílení svalů. Takže čím více jich přijmeme, tím na tom naše tělo bude lépe. 

Jenže to není tak úplně pravda. Háček je v tom, že tato dieta na úkor proteinů omezuje příjem sacharidů. Takže výsledek je pak stejný jako u nízkosacharidové diety – jakmile dietu ukončíte, zvýšíte svůj příjem sacharidů a kila máte zase velmi rychle zpátky.

Takových diet je nespočet a na každé najdete něco, čím našemu tělu mohou škodit, pokud si o nic nenastudujeme více. A nemusí jít jen o jo-jo efekt, může dojít i k mnohem vážnějším zdravotním obtížím. Proto je lepší se podobným dietám "na doporučení" bez jakéhokoliv hlubšího nastudování a zvážení všech pro a proti úplně vyhnout. I tak se dá hubnout - sice pomaleji a s větším úsilím, ale zato úspěšněji a s dlouhodobými účinky.