Jak začít s hubnutím? Stačí doma pořádně uklidit

Někdo dává přednost posilovně, jiný se dá na běhání, další se pustí do týmových sportů, někteří si nakupují cvičící stroje za tisíce korun nebo alespoň pomůcky na cvičení přímo k sobě domů. Ale možná je pro část z nás tohle všechno zbytečné a je to jen vyhazování peněz. Podle trenérů totiž k tvarování postavy a shození nadbytečných kil stačí něco tak prostého jako běžný úklid domácnosti. A je to i ideální příležitost, jak spojit činnosti, které nás většinou příliš nebaví, s tím, co chceme dělat a čeho chceme dosáhnout. Takže jak na to?

Posílíte břicho, záda i nohy

Generální vánoční úklid je sice už za námi, jenže nepořádek se v domácnosti tvoří neustále a tak je třeba ho průběžně odstraňovat. Málokoho baví mýt nádobí, vytírat podlahu, utírat prach nebo mýt okna. Ale právě tohle jsou ideální činnosti, při kterých si nejlépe protáhnete tělo, procvičíte svaly a shodíte i nějaké kalorie. Přitom se jim lze věnovat několikrát do týdne, takže pohyb máte neustále a navíc střídáte také partie, které si aktuálně protahujete a posilujete. Ale pozor, aby to skutečně fungovalo, musíte se do úklidu pustit s vervou a nešidit ho. Čím víc se vám to doma bude blýskat a vonět, tím lépe na tom budou vaše kondice a tvary. A samozřejmě – neměli byste se cpát sladkostmi a nezdravými potravinami, to vás pak ani uklízení nezachrání.

Pokud chcete mít hezký a pevný zadeček, můžete ho docílit pomocí vysávání koberců. Pokud vás trápí vaše lýtka, pomůžete jim vyháněním pavouků z pavučin u stropu, případně věšením záclon. A kdo chce zase hezčí a pevnější bříško, ten se může pustit do vytírání podlah. Leckoho navíc trápí bolesti zad, což se dá vyřešit například žehlením či mytím nádobí. Dávejte si ovšem pozor na správný postoj, protože pokud se budete zbytečně hrbit, nepomůžete si, spíš naopak.

Na závěr – ať už uklízíte cokoliv a jakkoliv, vždy při tom spalujete kalorie, takže se to při hubnutí vyplatí. Mrkněte i jak na úklid, aby vydržel dlouho.