Superpotraviny nejsou vždy úplně super. Záleží i na původu

Příkladem za všechny může být takzvaná quinoa. Jedná se o semínka, která se také odborně nazývají merlík čilský. Leckdo jim přezdívá též „poklad Inků“. A poklad to skutečně je, protože tato původně vysokohorská rostlina pěstovaná ve značných nadmořských výškách pohoří And v sobě obsahuje živiny, které lidské tělo nadmíru ocení. V semínkách najdeme hned osm esenciálních aminokyselin, které se takhle pohromadě nenacházejí ve skoro žádné jiné potravině. Je v ní i hodně vápníku, draslíku a bílkovin a dalších důležitých živin. Doma si s quinoou můžete poradit mnoha různými způsoby, protože je to druh obiloviny, takže fantazii se meze nekladou.

Zdá se vám to skvělé a nechápete, kde je problém? Problém je právě v tom, co kupujeme. Zkuste si přečíst etiketu a zaměřit se zejména na zemi původu. Je to Chile? V tom případě je vše v pořádku. Ale dost možná se dočtete, že vaše draze zakoupená semínka pocházejí z Číny, Indie nebo USA. Což už problém může být, protože pro pěstování jsou tu jiné podmínky i jiná nadmořská výška a v důsledku toho semínka neobsahují vše to, co správně mají. Jsou zkrátka ochuzená o živiny. Mánie kolem superpotravin je tedy občas přehnaná.

Na původu záleží 

Druhou velmi oblíbenou superpotravinou je avokádo, které je hojně propagované a prodává se čím dál více. Však je po něm také v zemi jeho původu, kterou je hlavně Mexiko, velká poptávka a vývoz rok od roku stoupá. Což by mělo znamenat, že ekonomika Mexika z toho má radost. Nikoliv však příroda. Vznikají tu další a další plantáže, některé i nelegálně a na úkor jiných rostlin a stromů, které jsou zbytečně kácené.

U exotických superpotravin se tedy zajímejte o zemi původu a vybírejte nejlépe ty, které pocházejí z původních oblastí pro pěstování. Nebo zvolte ty, které snadno seženete i díky pěstování nebo produkci Česku - ať už je tou superpotravinou kefír, slaďoučká moruše nebo třeba zelený ječmen. I u nich totiž platí, že čím čerstvější jsou, tím lépe pro zdraví.