Proč pálí svaly při intenzivním cvičení a jak se tomu vyhnout

Při fyzické námaze, tedy i v případě cvičení, vzniká díky procesům metabolismu látka zvaná laktát. Výskyt této látky se ve svalech projevuje nepříjemnou bolestí či pálením a přitom jde o obrannou reakci těla proti namožení svalů. Dá se vzniku laktátu - nebo pocitu pálení a bolesti ve svalech - předejít?

Laktát chrání svaly před poškozením

Laktát je bází kyseliny mléčné. Při cvičení se děje v těle mnoho procesů a tento produkt vzniká v reakci na zátěž - ta vybuzuje svaly k činnosti a k ní je nutné nějak zajistit vyšší příjem energie. Zároveň svaly potřebují při zátěži vyšší množství kyslíku. Pokud ho srdce a plíce pomocí zrychleného dýchání i tepu nedokážou poskytnout dostatek, mluvíme o anaerobní zátěži. Při ní už má svou roli i laktát.

Právě při anaerobní zátěži je tělo naučeno využívat pyruvát, jeden ze základních buněčných metabolitů, a přeměnit ho na laktát. Ten už dále organismus umí využít jako zdroj energie i bez dostatečného přísunu kyslíku. Jeho část se totiž přemění zpět na glukózu, která je důležitým zdrojem energie.

Laktát díky kyselosti způsobuje pálení v zatěžovaných svalech. Při intenzivní nebo dlouhodobé činnosti dochází k jeho nahromadění a ono pálení nám pak dává signál, že je žádoucí odpočinek. Laktát tak brání přetrénování a jeho produkce zabraňuje nevratnému poškození svalů.

Bodu, kdy přes pálení svalů nemůžete cvičit dál, se říká tzv. laktátový práh.

Jak zabránit hromadění laktátu

Abyste předešli nepříjemné bolesti při cvičení, je důležité zvýšit tréninkovou kapacitu a naučit se dostatečně odpočívat - dopřát svalům regeneraci.

Pokud vás při tréninku trápí nesnesitelné pálení svalů, je důležité zvolnit a snížit náročnost cvičení. Uberte tedy na váhách nebo intenzitě tréninku a nechte si prostor pro pozvolné a postupné zvyšování námahy. Díky tomu předejdete svalové únavě a snížíte riziko zranění.

Nezapomínejte na odpočinek mezi cviky, který umožní tělu transportovat kyslík i živiny do svalů. Stejně tak důležitý je i odpočinek po cvičení, kdy svaly mohou dostatečně regenerovat a růst. Dostatečnou relaxací a regenerací svalů tak předcházíte nejen bolestem, ale i zraněním

Poslední a neméně podstatný způsob, jak předejít bolestem při cvičení, je i strava obsahující vyvážené množství živin. Myslete proto také na vyvážený jídelníček.