Bolest zad je prokletí. Cvičením se jí naštěstí dá zbavit

Nevěřte, že takové vaše zdravotní problémy musí být vždy trvalé a nevyléčitelné. Bolest zad sice může být chronická a pravidelně se vám vracet, ale jistě jste už sami vypozorovali, kdy vás postihuje nejčastěji a které činnosti či nevhodné pohyby jsou pro vás rizikové. A to včetně některých pro záda nevhodných cviků. Pokud se jim budete vyhýbat, budou vás záda trápit méně často. A pokud jim ještě k tomu vhodně pomůžete, zbavíte se obtížného trápení pravděpodobně jednou provždy.

Cvičte, ať si pomůžete

Máte pocit, že se s občasnou bolestí zad dá žít a pár opichů nebo několik dní s léky proti bolesti se dá přežít? Zbytečně riskujete! Pokud se vám obtíže vracejí často a efektivně je neřešíte, můžete si vykoledovat mnohem závažnější zdravotní potíže v čele s vyhřezlou meziobratlovou ploténkou. A to už není žádná legrace.

Jaká je tedy účinná prevence? Jistě sami tušíte – je to cvičení. Možná vám to radili už i lékaři a mají pravdu. Lidé, kteří trpí bolestmi zad, mají totiž většinou narušenou rovnováhu v zádových svalech, což znamená, že některé svaly mají přetížené a jiné ochablé. Kvůli tomu také mají špatné držení těla. Obvykle špatně sedí i špatně stojí, což jednou za čas zkrátka vyústí v nepříjemnou a dlouhotrvající bolest. V základu je tedy nutné naučit se správnému držení těla, kdy se musíte skutečně pořád zamýšlet nad tím, jak sedíte i stojíte a nuceně se rovnat. Postupem času se z toho stane zvyk a už vám to ani nepřijde, ale vašim zádům se tak znatelně uleví.

Pokud dlouho stojíte či sedíte, nezapomínejte se čas od času protáhnout, ať ulevíte napjatým svalům. I třeba jen pět minut pohybu každou hodinu uleví páteři i zádům. A důležité je nezapomínat na záda ani v noci. Základem by měla být kvalitní matrace, ale ani tak nemáte vyhráno. Pokud vás trápí bolesti, měli byste myslet na to, zda je vaše páteř i ve spánku napřímená a zbytečně se nekroutíte. Pomáhá bederní pás, případně si můžete vypodložit bedra stočenou dekou.

Pokud vás trápí krční páteř, berte si na noc speciální límec, který je k dostání například v lékárně. K tomu mějte nízký polštář a pokuste se nespat na břiše ani schoulení v klubíčku. A jakmile se probudíte, v první řadě myslete opět na svou páteř – hned je nutné správným způsobem vstát, v práci se při dlouhém sezení protahovat, případně preventivně dělat různá vhodná cvičení, která je možné provádět i nenápadně v kanceláři. Díky tomu, že si záda budete rovnat chytře, se vaše problémy brzy stanou minulostí.