Jak neztloustnout, když odmítáte cvičit

V první řadě je samozřejmě vhodné buď omezit nebo ideálně úplně vynechat výrazně sladké, mastné či tučné potraviny. Ty vám nejen ničím neprospívají, ale tloustne se po nich mnohem rychleji než po jejich méně tučnějších nebo méně sladších variantách. Než půjdete na nákup, připravte se. V obchodě se začtěte pečlivěji do etiket – polotovary jsou sice rychlou variantou večeře, ale obsahují mnoho nezdravých přísad a také vám spíše dopomohou k vyšší hmotnosti. Zajímejte se i o poměr tuků a cukrů vůči bílkovinám, protože především proteiny jsou pro tělo důležité. Zejména jednoduché cukry pak můžete klidně omezit. A pokud chodíte v pracovní pauze na obědy, vyhýbejte se fast foodům, které také zrovna nepřispívají ke štíhlé linii.

Padáte už v odpoledních hodinách vyčerpáním? Litry kávy ani energetické nápoje nejsou nejlepší pomocí, doplatí na ně nejspíš vaše postava i zdraví, raději se chvíli projděte na čerstvém vzduchu nebo aspoň otevřete okno, uvařte si kvalitní čaj a dejte si lehkou svačinku, to by vás mělo probrat spolehlivěji a bezpečněji.

Pozor na alkohol 

Jste zvyklí pravidelně chodit s přáteli na víno, lahvinku si otevíráte i doma, případně si potrpíte na pivo či jiné druhy alkoholu? Pokud se snažíte netloustnout, měli byste omezit i tento nezdravý zvyk. Sice se tvrdí, že sklenka vína nebo jedno pivo denně neškodí a navíc prospívají našemu zdraví, nicméně v otázce udržování štíhlé postavy je tomu jinak. Čím více a čím častěji pijete, tím větší budete mít sklon k tloustnutí. Nejen, že alkohol má vysoké energetické hodnoty, ale často obsahuje i hodně sacharidů (zejména pivo). Tělo se ho navíc snaží co nejrychleji zbavit. Nejprve se soustředí na jeho odbourávání, zpracování přijatých tuků a cukrů z potravin přichází na řadu až poté. To už je leckdy pozdě a vše se vám v těle ukládá ve formě tuků. Takže kdo pije, ten většinou rychleji přibírá.