Proč vznikají křeče a jak jim předcházet

Svalové křeče jsou velmi nepříjemnou bolestivou záležitostí. Postihují dnes vysoké procento populace a to jednak kvůli nevhodné stravě, nedostatku minerálů a vitamínů nebo i kvůli přehnané námaze. Jestliže se věnujete náročnějšímu cvičení, můžete být k tomuto problému náchylnější. Už jen proto byste měli vědět, jak si od křečí ulevit a především jak jim předejít. 

Důvody křečí - námaha i jídlo

Zejména pokud svému tělu dáváte zabrat v posilovně nebo při jiném náročném sportu, mohou se u vás objevit křeče. Jedním z důvodů jejich vzniku je nedostatek tekutin. Soustřeďte se proto na dostatečnou hydrataci, a to jak během tréninku, tak i po cvičení, aby váš organismus nestrádal.

Spolu s vodou při námaze tělo spotřebovává a vyplavuje velké množství minerálů a vitamínů. Hlídejte si proto jejich dostatečný příjem, zejména hořčíku, vápníku a vitamínů skupiny B. A nejen kvůli pokud jste se vrhli na sport. Skladba jídelníčku většiny populace dnes postrádá dostatek vlákniny a naopak je v něm přespříliš tuků a cukrů. Tělo tak hůře vstřebává minerální látky (a to i když jich má v potravě průměr), včetně zmíněného hořčíku, a je tak náchylnější ke křečím. Snažte se proto každý den jíst zdravě.

Problémy s nepříjemnými stahy svalů však může mít na svědomí například také použití nevhodného oblečení. Pokud nějak škrtí a zhoršuje prokrvení končetin i svalů, je zde riziko, že vás později postihnou křeče.

Jak si ulevit při vzniku křeči

Jestliže vás křeč postihla, je více doporučených způsobů, jak se jí co nejdříve zbavit

  1. První pomocí bývá zklidnění celého těla - hluboce a dlouze dýchejte, aby se kyslík dostal rychleji do svalů. Rychlé a mělké dýchání zbytečně zvyšuje napětí a svalům jeho pomocí neulevíte.
  2. Pokud máte křeč v noze, pomocí bývá často také rychlé napnutí končetiny, aby se postižený sval natáhl. 
  3. U části lidí pomáhá i místo, ve kterém je křeč, silně stisknout a po chvilce uvolnit.
  4. Následně můžete zkusit také lehký stretching - napínejte, protahujte a následně uvolňujte svaly křečí postižené končetiny.
  5. Postižené místo můžete také rozmasírovat, například pomocí eukalyptového oleje nebo v teplé vodě.

Prevence

Nejlepší prevence proti vzniku křečí je dostatečné zásobení tekutinami, dostatečný přísun vitamínů a minerálů i rozumné rozcvičení před námahou a protažení po námaze.

Dodržujte proto striktně dostatečný pitný režim, ve svém jídelníčku dbejte na dostatek vlákniny i dostatečný přísun všech živin, minerálů a vitamínů.

Před tréninkem nebo námahou nezapomeňte na dostatečné rozcvičení, ovšem trocha protažení se hodí i během vašeho odpočinkového dne. Váš organismus potřebuje po námaze také dostatek odpočinku, aby svaly stihly zregenerovat, dopřejte si proto i hodně spánku.

 

Jestliže se dostatečně věnujete prevenci a křeče u vás přesto přetrvávají nebo se objevují často, navštivte specialistu, který vám pomůže vypátrat jejich příčinu.