Milujete sladké? Sáhněte radši po přírodních alternativách bílého cukru

Je jasné, že není cukr jako cukr. Pokud ve své stravě konzumujete především komplexní sacharidy, není to až takový prohřešek jako pojídání jednoduchých cukrů, které jsou zejména ve sladkostech a sladkých pokrmech. Komplexní sacharidy tělo potřebuje, ale my obvykle toužíme spíš po těch jednoduchých. Čokoláda, dorty, koblihy, sladký čaj a káva, občas nějaký ten bonbon. To je obrovská energetická vzpruha, na kterou si už mnoho z nás zvyklo a bez „nakopnutí“ od cukrů nedokážeme přežít odpoledne. To ale není ideální způsob, proto je vhodné jít na to chytřeji – tedy nepřipravit se o cukry, které tak zbožňujeme, ale konzumovat je v méně škodlivé formě (a to aniž bychom přišli o potěšení z nich) - stačí nahradit bílý cukr jeho přírodními alternativami.

Med, melasa, sirupy

Nezáleží na tom, jestli cukr používáte ke slazení nápojů nebo ho přidáváte do těsta při pečení svých oblíbených zákusků. Můžete zcela vyškrtnout bílý rafinovaný cukr, který tělu nejen neprospívá, ale může i škodit, a nahradit ho jinými typy cukrů. Ty našemu tělu naopak mohou prospět lépe a na chuti našim dobrotám nikterak neuberou (spíš naopak, ozvláštní ji).

Nejjednodušší cestou je začít používat med. Pokud nevěříte medům ze supermarketů, najděte ve svém okolí včelaře a nakupte si zásoby přímo u něj. Kromě sladké chuti vám med dodá i řadu vitaminů a minerálů. Navíc vám v horkém čaji spolu s citrónem může pomoci při léčení viróz a chřipky.

Ke slazení lze používat i melasu, která je asi tou nejlepší náhražkou cukru. Jedná se o tmavě zbarvený sirup, který toho tělu může také hodně nabídnout a je plný vitaminů i minerálů. Případně se inspirujte Kanaďany a jejich oblíbeným javorovým sirupem, který vašemu tělu také dodá minerální látky a navíc působí jako antioxidant. A co hnědý cukr? Na ten pozor, protože v obchodě můžete omylem sáhnout po uměle obarveném bílém cukru, namísto po třtinovém (což je oblíbený trik výrobců).