Že víno ani pivo neškodí je jen mýtus

A je v pohodě, když si jedno pivo dáte po tréninku?

Pokud někdo denně vypije láhev vína, už to samozřejmě zdravé není. Stejně tak pokud si každý večer dáte pár piv, případně to prokládáte tvrdým alkoholem. To odborníci jasně odsuzují. Většinou se ale shodují i v tom, že jedna nebo dvě deci vína jsou v pořádku, stejně jako to jedno pivo. A mnoho lidí jim naivně věří. Proč? Protože Češi jsou zkrátka národem pivařů a vinařů. Taková obhajoba pravidelného pití alkoholu v malých dávkách je tak pro nás naprosto ideální. Ale je to jen nebezpečný mýtus.

Abstinence je lepší

Říká se, že víno působí jako prevence proti cukrovce, infarktu i mrtvici a milovníci vína se dožívají vyššího věku než jeho odmítači. Stejně tak se pro zdraví doporučuje sklenice piva, která tělu dodá řadu minerálů i vitaminů. Ale je to skutečně pravda nebo jde jen o marketing a chytré tahy výrobců a distributorů alkoholu? Zamysleli jste se nad tím někdy nebo prostě pijete s dobrým pocitem, že to děláte pro své zdraví?

Smutné je, že v řadě případů jde skutečně jen o marketing, což někteří odborníci i reálně prokázali. Výrobci alkoholu se samozřejmě snaží přesvědčit nás, že pití je zdravé, že nám neubližuje. A i když víme, že ve velkém nám ublíží, tak proklamování, že pití s mírou je v pořádku, výrobcům prochází a veřejnost jim v tomto chce dobrovolně věřit. Přitom lékaři se jednomyslně shodují, že abstinence je lepší. Pokud abstinent začne (byť i v malém) pít, protože to údajně dělá pro své lepší zdraví, není to rozhodně dobré. 

A ono opravdu, na některé choroby střídmé pití (zejména vína) působí jako prevence – ale na mnoho jiných nemá alkohol žádný vliv nebo je jeho vliv negativní. Takže dá se skutečně říct, že je pití v rozumném množství prospěšné? Jen těžko. Alkohol dokáže nejen zastavit hubnutí, ale i omezit růst svalů.