K hubnutí patří i prohry. Jak přesto uspět?

Věční dietáři se neustále potýkají s jo-jo efektem a nedaří se jim zhubnout. Chyba přitom nemusí nutně být v dietě, kterou se snaží dodržovat. Nejčastěji je v nich samotných, respektive v jejich přemýšlení. Nějakou dobu se diety úporně drží, neporuší její jediné pravidlo, omezují kalorie, jedí úplně jinak – a pak najednou udělají obrovskou chybu. Snědí, co nemají. V noci vyjedí lednici. Skončí v cukrárně, kde na posezení spořádají tři zákusky. Nacpou do sebe celý sáček chipsů. A všechna předsevzetí jsou rázem pryč, veškerá dosavadní snaha jim připadá marná – vědí, že zklamali, že nezvládli dodržet stanovený cíl, že udělali neodpustitelnou chybu. A vzdají se – začnou do sebe opakovaně cpát nezdravá jídla, hřeší čím dál víc, až je veškeré snažení marné a jejich váha jde zase rychle nahoru. Přitom je to škoda, protože chybou není zhřešit, a to klidně i opakovaně, ale vzdát se. Důvodů, proč se vám nedaří hubnout může být klidně více.

Nedívat se černobíle 

Je jasné, že když se do něčeho pustíte, snažíte se dosáhnout stoprocentního výsledku. Nic menšího pro vás není přijatelné. Časem možná ze svých cílů postupně slevujete, ledacos si odpouštíte, ale pořád chcete uspět. Ovšem mnoho lidí je perfekcionisty a sebemenší selhání je pro ně osobní prohrou, bezmála tragédií. Takže pokud zhřeší jednou, jejich snaha je pryč a už se vezou ve vleku selhávání a dalšího hřešení v oblasti jídla, protože mají pocit, že je vše ztraceno. Tak to ale samozřejmě není, protože nikdo nejsme dokonalý a každý někdy uklouzne. Je to přirozené a měli byste s tím počítat.

Pokud po takovém zaškobrtnutí pokračujete ve své cestě za vytyčeným cílem, nic se neděje. Musíte si jen uvědomit, že jste jen lidé a lidé chybují. Důležité je poučit se ze svých chyb a pokusit se jich příště vyvarovat. Jen díky takovému pohledu na svět můžete nakonec uspět a netočit se neustále v bludném kruhu. Chybovat je lidské, vzdávat se je zbytečné. Hubnout se pak bude dát lépe - hezky krok za krokem.