Hubnout jde líp, když se umíte motivovat sami

Možná už jste sami zjistili, že když se snažíte zhubnout kvůli někomu jinému, nepodaří se to. Nebo alespoň ne trvale, protože jednou své snahy zkrátka vzdáte. Hubnutí prostě jde lépe, když to děláte kvůli sobě, svému vlastnímu zdraví, zlepšení svého sebevědomí i pro zvýšení spokojenosti sami se sebou.

To je ten nejlepší hnací motor, protože sami sebe potkáváme několikrát denně v zrcadle a přirozeně se sobě chceme líbit a ne se ze svého odrazu děsit. Jenže ani tato motivace mnohdy nestačí.

Jestli i vy patříte k těm, kdo s velkým odhodláním začali 1. ledna hubnout, asi už nyní máte co dělat, abyste u toho vydrželi. A nebo už jste své snažení možná dávno vzdali a zase žijete svým starým, nezdravým životním stylem, při kterém doma přibíráte. Důvodem může být to, že jste měli špatnou motivaci. Třeba vám pomůžou nápady, jak na to, abyste zvládli dojít ke svému cíli.

Sejde z očí, sejde z mysli

Než se do hubnutí pustíte, měli byste si předem vytyčit svůj cíl – nebo i více cílů. Například si určete, že chcete shodit dvě kila měsíčně, že budete obden běhat, že půjdete dvakrát týdně do posilovny, že omezíte nezdravá jídla, že budete o polovinu méně sladit nebo že po sedmé hodině večerní se pro vás lednice stane tabu... Cílů můžete mít nespočet a splnění každého se počítá. Jenže mnoha lidem nestačí jen mít je v hlavě, protože časem na ně pozapomenete a nebudete se jich držet. Proto je dobré hned na začátku si je sepsat – vezměte si čistý list papíru a sepište si, čeho chcete dosáhnout i jak toho dosáhnout. Udělejte si v podstatě svůj rozvrh, napište si tam přání i nápady, klidně použijte barvičky či různé styly písma (pokud píšete na počítači) a zkrátka si vše pečlivě zaznamenejte. Pak tento papír vezměte a pověste ho někam, kde ho budete mít neustále na očích – na zrcadlo, na lednici, na dveře. Když budete mít své cíle neustále v dohledu, budete se jich snáze držet.

Naučte se užívat si zdravý život

Abyste uspěli, je důležité dívat se do budoucna s optimismem. Místo toho, abyste se trápili myšlenkami typu "určitě to zase nezvládnu", "nemám dost pevnou vůli" a podobnými, naučte se dívat na vše pozitivně. Nenechte si zabít motivaci svými pochybnostmi. Opakujte si, že to zvládnete. Naučte se těšit se na kvalitní, zdravé jídlo. Těšte se na sport. Těšte se z toho, že jste si zvládli zacvičit. Chvalte se, když odoláte chuti na něco dobrého. Zkrátka hledejte pozitivní motivaci a pokuste se, aby vás to bavilo a nebrali jste cvičení jako trest a zdravé jídlo jako strádání. Kdo je optimista, ten má velkou šanci uspět.