Aby vám zahrádka sloužila i ve stáří, musíte ji začít připravovat už teď

Zarovnejte pozemek

Ne každý má to štěstí, že jeho zahrádka je rovná jako přistávací dráha. Mnohem častěji je ve svahu, nebo alespoň v mírném kopci. V takovém případě je ideální pustit se do úprav, když ještě máte plno sil. Tlačit sekačku na trávu do kopce totiž možná teď zvládáte, ale s přibývajícím věkem to už tak snadné nebude. Daleko lepší je zvolit terasy.

Ty se daleko lépe udržují, ale opět je třeba trošku přemýšlet. Schody mezi jednotlivými úrovněmi nejsou ideální. Jistě, pokud chcete perfektní zadek, jsou schody ideální. Ale ve stáří asi takto myslet nebudete. Proto raději budujte cestičky, po kterých sekačkou bez problémů projedete.

Mnohem důležitější je ale celkový úklid zahrady. Jakoby ledabyle pohozená socha, nebo kámen v trávě, sice může působit hezky, ale péči o trávník to snadnější neudělá. socha v trávěPokaždé se k ní budete muset sehnout a sekačkou ji maximálně poškodíte. Pokud na podobné výzdobě trváte, raději ji uložte do štěrkového lůžka. Díky speciálním trávníkovým okrajům bude sekání trávy snazší a udrží na svém místě oblázky i stébla trávy.

Myslete na zálivku

Je až s podivem, kolik lidí má trávníkovou závlahu, ale na záhony chodí s hadicí, nebo konví. O nedostatku srážek se u nás mluví čím dál častěji a prozatím to nevypadá, že by se tento trend měl změnit.

Asi nikomu se nelíbí představa, že celé jaro zasazuje, přesazuje a opečovává sazeničky, aby mu následně uschly. Proto je dobré myslet dopředu a zálivku si připravit během jara.

Většina z nás to už provádí, ale velmi často se to opět dělá hodně ručním způsobem. Zkrátka pod okap postavíte barel a pak už jen nabíráte do konve? Zase platí, že to zvládáte teď, ale s přibývajícími roky to půjde hůř. Stejně tak sud schovat na zimu, nebude tak snadné. Proto je vhodné zamyslet se nad budoucností a vše upravit už nyní.

Ideální volbou je zapuštěná nádrž v zemi, ta nezamrzne a může zůstat napuštěná klidně celou zimu. To už je ale vcelku komplikovaná změna a určitě ne levná. Mnohem efektivnější řešení je sud umístit do výšky a opatřený výpustným ventilem.

sud s výpustným ventilem

V tomto případě se dá vše obstarat za pár korun a zalévání bude zase o kus zábavnější. Pokud chcete jít ještě dál, můžete si na podobný sud napojit kapkovou závlahu. Ta dokáže ušetřit opravdu velké množství vody a dokonce přispěje i větší úrodě.

Připravte si pracoviště

Před tím, než se začnete těšit z výsledků, vás čeká spousta práce a na tu je dobré mít ergonomické místo. Jestliže teď vše děláte v dřepu na zemi, určitě víte, že to není nejlehčí práce. Ideální cestou je mít na zahradě kout, kde si vše nachystáte, budete mít vše po ruce a přitom se nebudete muset ohýbat.

pracovní stůl ve skleníku

K tomuto účelu vám skvěle poslouží starý stůl, nebo jen deska. Důležité je jen to, aby byla uzpůsobená vaší výšce. Zvedat vysoko kyblíky plné hlíny také není ideální, proto si stůl nedělejte příliš vysoký. Měl by sahat přibližně do pasu, ale to už si jistě vyzkoušíte sami.

Pokud bude mít stůl své pevné místo někde, kde na něj nebude pršet, můžete si jej ještě vylepšit o místo pro ukládání lopatek, nůžek a všech věcí, které můžete potřebovat. Pokud ne, udělejte si bedýnky, kam všechno nářadí umístíte a po práci zase uklidíte domů. Vše budete mít po ruce a nic nebudete muset hledat.

Zvyšte záhony

Když už máte stůl hezky vysoko, zbývá už jen záhon. K tomu se ohnout budete muset, pokud se nepustíte do změn už nyní. Zvýšení záhonů dodá zahradě úplně jiný ráz a ergonomie je zde také na daleko větší úrovni.

zvýšené záhony

Opět je třeba to nepřehnat, záhony musíte kypřit a občas přidat zeminu. Proto zbytečně vysoké záhony nebudou fungovat dobře. Mnohem lepší budou takové, kde se můžete posadit na okraj a u práce si odpočinout. Jestliže chcete záhony z prkenných ohrádek, můžete si vždy desku položit nahoru a použít jako sedátko. Pokud to budete brát vážně, pusťte se rovnou do zděných ohrádek, které vydrží víc. Efektní budou i pokud nepoužijete maltu, ale jen jednotlivé cihly poskládáte na sebe.

A nezapomeňte, že i před prací je dobré se protáhnout. Vůbec se nebojte začít práci rozcvičkou ať se tělo nejdříve připraví na zátěž.