Spánek je pro dobré výsledky nezbytný, naučte se vytěžit z odpočinku maximum

Spánek je jedním z nejzákladnějších a zároveň nejdůležitějších procesů našeho těla. V této době je však často odsouván až na další kolej, to je však velmi špatným zlozvykem, obzvláště pokud se věnujete fyzické zátěži, je důležité dopřát svému tělu kvalitní odpočinek, aby mohlo podávat vytoužené výkony. 

Pravidelnost spánku

Snad největším problémem je pravidelnost spánku. Ovšem tajemstvím pro kvalitní spánek je stereotypnost. Pro tělo je totiž nejlepší, pokud budete každý večer usínat zhruba ve stejnou hodinu, což může být velmi těžko proveditelné, většinou se totiž především o víkendu totiž spánkový režim naprosto rozhodí. A když už si na nějaký režim zvykneme, obvykle přijde změna času, která spánkový režim opět rozhodí. Stejně tak není o víkendech ani vhodné snažit se dospat hodiny ztracené v pracovním týdnu, tělu to nijak neprospěje. Nejlépe tedy uděláte, pokud se naučíte dodržovat pravidelný spánkový rytmus, to může chvíli trvat.

Ostatně toto potvrzuje i řada vědeckých studií. Na pocit odpočatosti má větší vliv pravidelnost, než délka spánku.

Modré světlo

Modré světlo je v posledních pár letech velmi skloňovaným problémem a není divu. Lidské tělo je od přírody nastaveno, že se setměním dochází k zvýšení produkce melatoninu, přichází tak únava a čas na spánek.

Modré světlo je lidským organismem vnímáno podobně jako světlá obloha, melatonin je proto v útlumu a my necítíme fyziologickou potřebu jít spát, usínání tak může být složité. Ideální je alespoň dvě hodiny před spaním odložit všechny zdroje modrého světla a pomalu se chystat na spánek. Jestliže se užívání elektroniky nevyhnete, ztlumte alespoň modré světlo či vyzkoušejte speciální tlumící brýle.

Pokud se budete rad držet, určitě pocítí zásadní změny. Účinky žlutého světla jsou pro odpočinek nenahraditelné a pocitově vám udělá dobře už po pár okamžicích.

Čerstvý vzduch a ideální teplota

Pro kvalitní spánek je důležité také vhodné prostředí, ve kterém může tělo komfortně odpočívat. Před uložením ke spánku je tak důležité vyvětrat, zbavíte se nadbytečné vlhkosti, oxidu uhličitého, a navíc ochladíte vzduch. Často je totiž problémem při usínání příliš vysoká teplota s čímž souvisí žízeň a nadměrné pocení, pro spánek je doporučována teplota pouze kolem 16–20 °C. 

 

Usínání a samotný proces spánku je ovlivňován příliš mnoha faktory. Kvalitní spánek je však opravdu důležitý pro naše zdraví, snažte se proto ustálit svůj spánkový režim a věnujte odpočinku dostatek času.