Aqua jogging vás šetrně dostane do kondice

Běhání je u Čechů velmi oblíbeným sportem a hodně lidí běhá už téměř v každém ročním období. Pořád je tu ale skupina lidí, kteří za chladného nebo deštivého počasí preferují "radši počkat na lepší podmínky". Pokud jste jedním z nich, zkuste si běh ozvláštnit. Běhání ve vodě - nebo také aqua jogging - se navíc skvěle hodí také jako rehabilitace. Toto cvičení s vlastní váhou je velmi šetrné pro pohybový aparát a přitom se u něj i poctivě unavíte.

Co je k aqua joggingu potřeba

Začít s aqua joggingem je naprosto jednoduché. Jediné, co k tomu potřebujete, je hluboký bazén, kde nedosáhnete na dno. Pokud jste začátečník nebo si nejste jisti svými schopnostmi plavání, využijte speciální pás určený pro tento sport, který si upevníte kolem pasu. Základem aqua joggingu je i při "běhu" ve vodě udržet horní polovinu těla vzpřímenou. Důležité je také naučit se zvedat kolena dostatečně vysoko a naučit se efektivně zakopávat, to vám ulehčí pohyb ve vodě.

Tipy pro správnou techniku

Pro správné provedení je důležité, abyste byli v dostatečné hloubce, což znamená, že se nohy při běhu nesmí dotýkat dna. Dlaně udržujte narovnané, abyste v nich neměli zbytečný odpor. Soustřeďte se na udržovaní ramen přímo nad boky, aby nedocházelo k předklánění. Předklon by pohyb zkomplikoval. Nejideálnějším řešením je samozřejmě najít si do začátku trenéra, který má s tímto sportem zkušenosti nebo navštívit skupinovou lekci, kde se naučíte základy.

Výhody aqua joggingu

Obrovskou výhodou tohoto sportu je, že se skvěle hodí pro pozvolné přidávání zátěže, jestliže jste po zranění pohybového aparátu. Nepřetěžuje zraněné místo, ale zároveň se při aqua joggingu udržíte v kondici. Dostat se do kondice a navrátit se k tréninkovému plánu díky tomu nebude složité. Běhání ve vodě totiž aktivně zapojuje svaly, které jsou potřeba i pro klasické běhání. Odpor vody také pořádně procvičí váš kardiovaskulární systém, který takto posílíte.