Boulder a lezecká stěna nejsou to samé. S boulderingem totiž můžete začít hned a bez vybavení

Bouldering nevyužívá lano

Hned na první pohled můžete tyto dva sporty odlišit dle toho, že zatímco při lezení na umělé lezecké stěně je využíváno pro jištění lano, jako záchrana proti pádu a zranění, bouldering nic takového nezná. Probíhá totiž na o mnoho nižších zdech, pod kterými jsou vysoké matrace, které mají za úkol tlumit případný pád a jeho následky.

Výhodou je, že oproti lezení na klasické stěně nepotřebujete k boulderingu jističe, který by vám pomáhal s lezením.

Potřebné vybavení

Bouldering je skvělou možností, jestliže si lezectví chcete jen vyzkoušet. Jeho výhodou totiž je, že potřebujete opravdu jen minimální množství vybavení. Budou vám stačit pouze speciální lezecké boty, takzvané lezečky, a pytlík s magnéziem.

Oproti tomu pro lezení na laně potřebujete horolezecké lano, sedací úvazek, jistící pomůcku a karabiny. Proto se pro začátečníky tolik nedoporučuje, přeci jen pořizovací cena tohoto vybavení se pohybuje v řádu tisíců.

Technika a náročnost

Jak již bylo zmíněno, bouldering se hodí spíše pro začátečníky, a to nejen z důvodu potřeby menšího množství vybavení. Další jeho výhodou totiž je, že na boulderu si natrénujete kroky a získáte pomalu jistotu, budete mít prostor osahat si lezeckou techniku. Díky tomu se nabízí prostor vyzkoušet dynamičtější cviky a více tak procvičit svalstvo. Optimálním řešením je však kombinovat oba způsoby lezení, abyste dosáhli komplexního tréninku.

Jestliže vás láká lezení na stěně, pak neváhejte a vyrazte. Je však nutné počítat s tím, že se jedná o opravdu náročnou aktivitu a zpočátku vám to vůbec nemusí jít dle představ. Bouldering je však skvělou možností, jak se s lezením seznámit, pokračovat pak můžete i na velkou lezeckou stěnu.

Samozřejmě vás nechceme od vyzkoušení zrazovat, ale lezení je vcelku náročný sport, který přesvědčivě odhalí ty, co cvičí jen "na efekt". Při lezení totiž zapojujete především střed těla a ten je při klasickém cvičení dost opomíjen. Pokud to tedy s lezením myslíte vážně, raději si vyzkoušejte pár cviků, které posílí střed těla a na stěně je oceníte.