Zhubnout je těžší, než přestat kouřit

Dokážete spočítat, kolikrát jste se už marně snažili shodit nadbytečná kila, co všechno jste pro to byli ochotní udělat, kolik peněz vás vaše diety stály a jak vás to příšerně nebavilo? Velké procento naší populace se marně pere s obezitou a nadváhou, ale jen málokdo se těchto zdravotních neduhů dokáže efektivně zbavit. Na vině přitom nemusí být jen naše neochota či slabá vůle. Zhubnout a udržet si štíhlou postavu je totiž neskutečně těžké a podle mnoha odborníků je mnohem jednodušší přestat kouřit nebo pít alkohol.

Všichni víme o často nechutných a odrazujících obrázcích, které jsou nyní na všech krabičkách cigaret i na tabákových výrobcích. Řada lidí na ně nedbá a vesele kouří dál, ale leckoho znechutí a začne kvůli nim přemýšlet nad svým zdravím. Přitom ale větším problémem než kouření je obezita, kterou podporuje konzumace nezdravých potravin. Kupujeme je a jíme je, aniž bychom často tušili, co negativního našemu zdraví přinášejí. Přitom kdyby na nich byly otázky nechutně obézních lidí, možná bychom po nich v regálech obchodů nesahali tak často. Samozřejmě by nás to asi zcela neodradilo, ale aspoň bychom nad tím více přemýšleli.

Právě to je podle odborníků naší zásadní chybou – necháváme se zlákat reklamami, nakupujeme bez rozmyslu, nečteme etikety, nepřemýšlíme nad následky nezřízené konzumace, přejídáme se a necháváme se zlákat výraznou chutí nezdravých potravin. Naši předci byli štíhlejší a ve větší kondici, což ovšem souviselo i s tím, že jejich strava byla střídmější, zdravější, vyváženější a měli také mnohem více pohybu.

Hledáme návyky

Řada lidí nedokáže ani přes veškerou snahu zhubnout, protože jídlo se pro ně stalo zvykem neodlučitelným od jejich plnohodnotného života. Když jedí, mají pocit, že jsou spokojení. S váhou už sice tak spokojení nejsou, trápí je lecjaké zdravotní problémy, ale jídlo je návyk, kterého se nejen nechtějí, ale ani nemohou vzdát. A to je podle expertů problém většiny lidí – potřebujeme ke svému uspokojení mít nějaký návyk, kterého se nedokážeme vzdát a jsme na něm doslova závislí.

Někdo pije alkohol, jiný kouří, další nedá z ruky telefon, jiní se vyžívají v jídle. Všech těchto zlozvyků je těžké se zbavit, ale u nezdravé stravy je to asi nejtěžší a často se to neobejde bez pomoci odborníků, velké podpory rodiny a velmi pevné vůle dotyčného člověka. A mnohdy se nadváhy ani tak nezbaví natrvalo, protože i když s velkou snahou zhubneme, tak postupem času zase zajedeme do starých kolejí a vrátíme se k původní nehezké váze. Jde zkrátka o nezdravý styl dnešního světa, kdy se obezita stává bezmála normou. Trpí jí čím dál více lidí, a i když nás před ní odborníci varují, tak za pár let se možná stane trpěnou. Nebude se už tolik řešit, protože obézních bude čím dál více a vyšší váha bude novým standardem.