Mozek rychlý jako ve dvaceti? Není problém, jen se o něj musíte starat

Faktem je, že mozek patří mezi nejméně probádané orgány v našem těle. Když jsme živí, vědci i lékaři mají jen omezené možnosti, jak ho zkoumat – a když zemřeme, zemře s námi a už nemá příliš výpovědní hodnotu. Ale i tak o něm už ledacos dokázali zjistit, a díky tomu nám mohou poradit, jak se o svůj nejdůležitější orgán starat. A faktem je, že většina z nás mu přílišnou péči nevěnuje.

Alkohol ho ničí

Jistě už jste slyšeli mnoho vtípků o tom, že po prohýřené noci máme kocovinu a bolehlav, protože přeživší mozkové buňky kopou svým mrtvým kolegyním hrobečky. A on to tak úplně vtip není, protože podle vědců alkohol skutečně mozkové buňky poškozuje – kvůli častému a nadměrnému pití ubývá nervová tkáň a přibývá naopak mozkomíšní mok (to se děje zejména u alkoholiků). Takže pokud znáte nějakého urputného pijáka a máte občas pocit, že je méně inteligentní, tak to asi není jen pocit. Ale tento stav se bohužel netýká jen milovníků alkoholu, protože podobně podle vědců vypadá i mozek starého člověka – tedy jde o normální degenerativní stav mozku, ale alkohol ho velmi urychluje. Oproti tomu mozku pomáhá správná strava.

Křížovky tolik nepomohou 

Často se také říká, že svůj mozek můžeme trénovat, aby se nám zlepšila paměť, kognitivní schopnosti, lépe jsme se pak učili či soustředili. K tomu má sloužit luštění křížovek, sledování naučných pořadů a podobně. Řada lidí tomu věří a určitý efekt to skutečně má. Ale podle mnoha vědců to je z hlediska „trénování“ mozku naprosto zbytečná snaha, protože jeho změnám zkrátka nedokážeme zabránit – a čím jsme starší, tím více se náš mozek liší od mozků dětí a mladých lidí, kterým to ještě dokonale myslí.

Občas také neškodí mozek i elektroniku vypnout a jen tak lenošit.