Mytí rukou je základ a existuje pro něj dokonce doporučení

Kde se vzal návod na mytí rukou?

Asi největší přínos měl Ignác Filip Semmelweis, původem maďarský lékař, který od roku 1844 působil ve Vídni na porodním oddělení. Tehdejší medicína byla ještě v plenkách a je nutno si uvědomit, že v té době neměl nikdo o nějakých mikrobech ani ponětí. I proto byla úmrtnost rodiček daleko větší, než nyní. Ignáce ale zaujalo, že úmrtnost rodiček, které porodily ještě před hospitalizací, byla o dost menší, než těch, které se podrobily zákroku v nemocnici.

Jeho podezření, že nákaza má původ přímo v nemocnici, potvrdila smrt jeho kolegy, který zemřel po úrazu skalpelem při pitvě. V roce 1847 tedy na svém oddělení zavedl povinné mytí rukou před zákrokem. A úmrtnost okamžitě klesla.

Jak už to tak bývá, Semmelweis měl ve své době řadu odpůrců a lékaři odmítali uvěřit, že by za smrt svých pacientů mohli. Dnes už ale víme, že měl Ignác pravdu a on se své slávy dočkal bohužel až po smrti.

Jak si správně mýt ruce?

Samozřejmě, že doba pokročila a tak se i změnil způsob, jak si dnes myjeme ruce. Sice se je již nemyjeme chlorovým vápnem, jako tomu bylo v Ignácových časech, ale máme k tomu mýdlo. Princip ale zůstává stejný.

I malé děti už dnes vědí, že na rukou máme spoustu "bacilů", které je třeba pořádně smýt. O to důležitější to pak je nyní. Aby mytí rukou bylo co nejúčinnější, je třeba dodržet nějaký postup. A přesně tímto postupem se zabývala světová zdravotnická organizace WHO. Ta vydává mnoho doporučení, které bychom měli dodržovat. A mezi jedno z nich patří i to ke správnému mytí rukou.

technika mytí rukou

Všechny body jsou důležité, ale některé jsou opravdu podstatné.

  1. Mýdlem nešetřete, vždy použijte dostatek, tak aby pokrylo celé ruce
  2. Nezapomínejte na místa mezi prsty a palce
  3. Péči věnujte zejména nehtům (obr. 7)
  4. Pro zastavení kohoutku používejte ručník
  5. a hlavně - myjte si ruce pravidelně

Podobné doporučení dává i Google ve svém videu, kterým tak Ignácovi děkuje, za jeho přínos pro dnešní dobu.