Jak rozeznat alergii od virózy

Kdo má alergii na pyly, ten většinou naprosto nesnáší jaro. Jen co začne všechno kvést, už mají alergici červené oči, slzí, kýchají, smrkají a špatně se jim často i dýchá. Mnoho lidí trápí alergie také v létě a na podzim, protože alergičtí můžete být na ledacos a pyl je ve vzduchu až do zimy. Jenže se může stát, že podobné symptomy se u vás objeví i v průběhu zimy, kdy rozhodně venku ještě nic nekvete. Je to viróza, počátek chřipky nebo snad ne ten zákeřný koronavirus? Pokud se váš stav nelepší a ani výrazně nezhoršuje a nemáte horečky, může to být opět jen projev alergie – a to například alergie na roztoče či plísně.

Rizika domácího prostředí

V každé domácnosti se vyskytují částice prachu, roztoči či plísně. A nemusí jít o viditelnou plíseň například v rohu místnosti, ani o nánosy prachu na několik měsíců neutřených poličkách. Tyto mikročástice jsou odnepaměti součástí lidských příbytků a nezbavíte se jich, ani kdybyste se na hlavu postavili – sice existují nejrůznější prostředky, které slibují zázračné odstranění roztočů a mikročástic nečistot z koberců i dalších ploch, ale stoprocentně se to nikdy nepodaří. Často jde o zbytečně vyhozené peníze.

Proč je vhodné tyto částice likvidovat? Většině z nás nedělají žádné problémy, ale citlivější jedinci s nimi mohou bojovat hůře. A to i když třeba ještě před rokem o citlivosti na ně nevěděli. Celkem nečekaně se u nich může vyvinout alergie vyvolaná těmito alergeny. Když se pak tito lidé dostanou do přítomnosti těchto částic, mají prvotní symptomy jako při viróze - třeba kašlání, kýchání, zarudlé oči a únavu. V zimě nebo i v karanténě je to přitom o to horší, že jsme doma a nemůžeme od alergenů nikam utéct.

Větrejte, berte léky

Pokud máte podezření na podobnou alergii, zajděte si k lékaři, který vaši domněnku potvrdí nebo vyvrátí. Pokud se alergie potvrdí, může vám předepsat léky, poradit vám a ulehčit vám život. K tomu nezapomínejte doma častěji a pořádně větrat. Pomáhají i čističky vzduchu, pečlivé vysávání koberců, abyste se co nejvíce zbavili prachu i nečistot. Zjistěte si také, jestli vaše alergie nepramení od vašeho zvířecího mazlíčka, kdy nemusíte být alergičtí přímo na typ zvířete, ale právě na roztoče v jeho srsti. V tom případě může od alergie pomoci sušička prádla. Několikahodinové poléhávání se zvířátkem na pohovce nebude to pravé ořechové, zato pomohou časté procházky a pobyt s ním venku.