Jakou zvolit svačinu, aby podpořila vaše tělo před i po tréninku?

Svačinu nevynechávejte

Tělo neoblafnete. Ať už si před tréninkem dáte nebo nedáte nějaké jídlo, spálíte stejné množství kalorií. Když ale budete pravidelně cvičit s prázdným žaludkem, můžete kvůli tomu rychleji ztratit svalovou hmotu. Hladovému tělu chybí rychlé zdroje energie, a tak ji čerpá z proteinů uložených ve svalech a ne z cukrů nebo těch proteinů, co jsou běžně metabolizovány v orgánech. S prázdným žaludkem se také mnohem rychleji unavíte a váš výkon proto může být při tréninku mnohem nižší.

Po cvičení je potřeba tělu doplnit energii a minerály, které při tréninku spálilo. I po náročnějším tréninku totiž tělo potřebuje normálně fungovat dál. Proto při volbě jídla po cvičení myslete na jídlo obsahující bílkoviny - jimi podpoříte normální fungování organismu, regeneraci svalů i stavbu svalové hmoty.

Čím dříve si po cvičení dáte lehké jídlo, tím lépe. Tělo totiž mnohem lépe přijme dané živiny, a navíc to posílí schopnost metabolismu spalovat efektivně tuk. Proto byste ideálně zhruba do 30 minut měli zkonzumovat lehkou svačinu nebo alespoň nápoj s obsahem bílkovin, vitamínů a minerálů.

Co si dát před tréninkem

Rozhodně není vhodné před tréninkem jíst velké porce těžkého jídla. Volte proto takovou svačinu, která bude mít dostatečný obsah komplexních sacharidů a bílkovin a zároveň vám nezkomplikujete trénink. S plným břichem se totiž cvičí opravdu špatně.

Ideální je připravit si svačinu, která tělo nastartuje a zároveň je lehce stravitelná. Proto je dobrou volbou ovoce, například banán či jablko, ke kterým můžete přidat ořechy. Nebo třeba ovesné vločky s řeckým jogurtem nebo oblíbeným ovocem. Pokud preferujete něco slaného, vyzkoušejte třeba krekry s humusem.

Co si dát po tréninku

Jídlo po tréninku by mělo obsahovat vyšší množství proteinů, aby svaly mohly regenerovat. Proto se jako rychlá svačina po tréninku hodí proteinové drinky. Doma si ho můžete připravit z ovoce a proteinového prášku libovolné příchutě. Na jídlo si můžete připravit něco lehkého, například zeleninu na páře s tofu nebo kuřecím masem, grilované maso či rybu se zeleninou.

Při cvičení není podstatný pouze samotný trénink, jídlo je jeho důležitou součástí. Díky dobře zvolené svačině podpoříte shazování přebytečných kil, ale i nabírání svalové hmoty.