Rouška při sportu: zásadní je materiál

V poslední době je velkou otázkou, zda nosit při sportu roušku nebo jinou ochranu úst a nosu. Většina sportovců se kloní k možnosti, aby bylo přípustné sportovat i bez ní, oproti tomu nošení roušky pomáhá nešířit nemoci. U této diskuze lze najít samozřejmě pozitiva i negativa. K čemu ale rouška určitě slouží a jak může při sportu být nápomocná?

Nevzdávejte se pohybu

Ačkoliv teď podmínky pro sport nejsou úplně příznivé, rozhodně nemusíte úplně vynechávat své tréninky. Pokud jste na sport zvyklí, nabízí se celá řada aktivit, které lze dělat i v přírodě. Pravidelný pohyb totiž udrží vaše tělo v dobré kondici a navíc vám může ulevit také od psychického stresu. Díky tomu podpoříte i vaši imunitu. Chytře také užívejte příležitost, kdy můžete vyrazit ven. Ať už se jedná o intenzivní běžecký trénink nebo jen procházku na čerstvém vzduchu, rozhodně si tím prospějete.

Cvičení venku nám svědčí

Při pohybu na čerstvém vzduchu bez davu lidí kolem je jen minimální riziko přenosu patogenů, i přesto je však důležité myslet na své okolí. Jestliže se vydáte sportovat do míst, kde je minimální výskyt lidí, pak není nutné nosit masku přes obličej.

V posledních dnech se díky krásnému počasí lidé vydávají do přírody mnohem častěji, proto je pravděpodobné, že se s někým potkáte. Dodržování dostatečných odstupů je základní prevencí, ovšem jistotou je si zakrýt ústa a nos, abyste minimalizovali riziko přenosu potenciální nemoci.

Dlouhodobé nošení roušky však není dobré ani pro náš organismus a u sportu je taková ochrana i kontraproduktivní - dýchat dokola vzduch, který vydechneme, není moc příjemné. Při zvlhnutí schopnost roušky zadržet škodliviny klesá a navíc se v ní snáze množí bakterie. 

Jakou roušku zvolit

Zodpovědnější cesta je i při sportu, kde potkáváte lidi, nosit ochrannou roušku. Jakou nejkomfortnější variantu ale vybrat? Přeci jen při fyzické námaze může rouška bránit dostatečnému okysličování, a kvůli tomu se pak snadno vyčerpáte. Proto místo chirurgické roušky či respirátoru volte raději prodyšnější sportovní šátek z kvalitní látky nebo roušku bavlněnou. Ty totiž můžete po každém použití sterilizovat převařením a vyžehlením a poté znovu použít. Navíc zaručí o mnoho příjemnější zážitek ze sportu.