Co pomůže na podporu imunity? Pilulky tentokrát vynechte

V současné době se většina z nás neodváží vyjít ven bez roušky. Snižujeme tak šanci, že se nakazíme nebo že nakazíme ostatní. Lidé dnes také probodnou pohledem každého, kdo v jejich blízkosti i sebeméně zakašle. Naše imunita je právě teď tím nejcennějším, co máme. Jak ji můžeme podpořit a zůstat fit a zdraví?

Všude se dočítáme, že na imunitu je nejlepší mít ve stravě dostatek vitaminů. O tom není pochyb. Pokud je vaše strava pestrá a vyvážená, je v ní dostatek živin, minerálních látek a vitaminů různých skupin, jste nejspíš zdraví a žádná viróza vás nevyvede z míry. Když ale tušíte, že vaše strava není úplně taková, jaká by měla být, můžete si snadno vypomoci. A ne nutně hned v lékárně, drogerii nebo supermarketu, kde můžete zakoupit nějaký druh multivitamínů v tabletách. Imunitu lze snadno podpořit i jinými cestami.

Jděte ven pro vitamín D

Sice už můžeme chodit ven více, jaro nás k tomu svádí a sluníčko nás láká, ale u řady lidí obava z nákazy pořád je. I proto vyrážejte do přírody mimo turistické oblasti, potkáte tak jen minimum lidí a objevíte i nová místa. Minimalizujete tím riziko nákazy a navíc právě pobyt na čerstvém vzduchu posiluje i vaši imunitu. Pohybem okysličíte tělo, mozek i plíce, uklidníte se a zbavíte se stresu. Pomáhá i příjemné sluneční záření, které vám dodá cenný vitamín D - ten je pro imunitu podstatný, pomáhá i se vstřebáváním vápníku a má tedy zásluhu i na pevnějších kostech.

Místo pouhé procházky můžete také zvolit nějakou náročnější venkovní fyzickou aktivitu a díky tomu podpoříte i svou fyzičku a zdatnost. Mít tělo v kondici vám totiž pomáhá být odolnější proti nemocem.

Nehroťte úklid

Zvlášť v dnešní době jsme ze všech stran nabádáni, ať neustále všechno dezinfikujeme, dbáme na hygienu a udržujeme své okolí i tělo v dokonalé čistotě. Jenže všeho moc škodí. Ani s úklidem by se nemělo tolik přehánět. Pokud se totiž neustále snažíme mít nablýskaný domov bez jediného smítka a poskvrnky, můžeme být náchylnější k jakékoliv nákaze. Náš organismus je totiž zvyklý na naprostou sterilitu, a když se pak setkáme s viry a bakteriemi, jsme méně odolní a snadněji se nakazíme. Ne nutně koronavirem, ale klidně i o obyčejnou virózou. I proto to radši uklízejte jen s mírou a více času věnujte sobě i svým blízkým.