Zpevnit tělo i zhubnout, a to i na malém prostoru, pomůže flowin

Tento typ tréninku je poměrně specifický. Budete potřebovat jen pár nevšedních pomůcek, i tak se ale jedná o cvičení s vlastní váhou. Flowin se zaměřuje na funkčnost, tedy správné provedení těch pohybů, které jsou tělu vlastní a přitom je k nim potřeba více svalových skupin najednou. I proto při flowin budete plně zapojovat hluboké stabilizační svalstvo. Je důležité umět zpevnit tělesné jádro i správně dýchat.

Flowin jako sport i rehabilitace

Flowin se k nám dostal ze Švédska, konkrétně od vrcholových desetibojařů. Tento typ cvičení si však našel zastoupení i v rehabilitaci, může totiž skvěle sloužit jako poúrazová pomůcka. Nedochází při něm totiž k přetěžování kloubů ani tvrdým doskokům.

Flowin dokáže pomoci i s vyrovnáváním s dysbalancí a zlepšuje kondiční schopnosti. Tento funkční trénink však můžete využít také čistě jako druh posilování. Díky němu dosáhnete především zpevněného středu těla, a tedy lepšímu držení těla i minimalizaci bolestí zad.

Jak se cvičí flowin

Ke správnému provedení flowin tréninku je zapotřebí speciální tréninková plocha, tedy deska, ke které pak patří ještě desky menších rozměrů pro ruce, nohy, kolena a lokty. Kouzlo a zároveň obtížnost tohoto tréninku spočívá v tom, že desky po sobě kloužou. Cviky mají charakter klouzavých pohybů, které vykonáváte pomocí tření desek o podložku.

Ke cvičení je využívána hmotnost těla jako přirozený odpor. Náročnost tréninku závisí na hmotnosti těla a tlaku, který při cvičení vyvinete.

V čem je toto cvičení dobré

Výhodou tohoto tréninku je, že nepotřebujete velké množství pomůcek, ani široký prostor. Vystačíte si s málem, a přesto velmi efektivně procvičíte celé tělo. Díky tomu získává tento funkční trénink maximální efektivitu.

Navíc vám flowin pomůže se zlepšením vaší kondice. Nejvýrazněji však posílíte hluboké vnitřní svalstvo, které se podílí na koordinaci a správném držení těla, které je velmi důležité i pro běžný život. Při ochabnutí hlubokého svalstva středu těla může totiž docházet k bolestem zad a poruchám pohybového aparátu.

Flowin je skvělým oživením jinak klasického tréninku. I na speciálních podložkách můžete cvičit klasické cviky jako jsou výpady, prkno či most, při použití kluzné plochy však získáte úplně jiný zážitek a posílíte více svalů.