Naučte se různé druhy kliků, procvičíte tak mnohem více svalů

Ačkoliv ho ti, kdo zvedají železa, moc necvičí, klik je jedním ze základních cviků. Samotné kliky tak znají všichni. Jen málokdo má ale tušení, kolik tipů kliků existuje, a jak moc je tento cvik variabilní. I když vás samotné klasické kliky nebaví, můžete vyzkoušet některou jejich variantu. A to jak tu snadnější, tak tu extrémně obtížnou. 

Snadnější typy kliků

Klasickým klikem procvičíte hlavně prsní a ramenní svaly, dále také díky nutnosti mít zpevněné tělo posilujete břišní svalstvo a zabrat dostanou i vaše tricepsy. Rozestup rukou by u klasického provedení kliku měl být jen o trošku větší než šířka ramen. Právě změnou úchopu snadno změníte i zátěž jednotlivých svalových skupin a docílíte tak i jiné varianty tohoto cviku.

U kliku širokým úchopem je vzdálenost mezi rukama širší než ramena, největší zátěž se pak přesouvá na deltový ramenní sval a lopatkové svalstvo. Naopak úzký klik se cvičí s rukama v šířce ramen. Tímto typem procvičíte tricepsové a zádové svaly.

Pokud vám dělá základní provedení kliků potíže, můžete do začátku vyzkoušet klik s oporou kolen, jehož náročnost je značně nižší.

Složitější typy kliků

Mezi složitější typy kliků patří například takzvaný diamantový klik. Ten spočívá v tom, že ruce jsou u sebe tak blízko, abyste spojením ukazováčku a palců mohli vytvořit tvar diamantu. Procvičíte tak hlavně tricepsy a vnitřní prsní svalstvo.

Podobně můžete zkusit zmíněné kliky úzkým úchopem nebo další varianty tohoto cviku.

Jednoruční klik je poměrně známý, jeho provedení je však velmi náročné a vyžaduje dokonale zpevněné tělo i dostatečnou sílu. Celou váhu totiž musíte držet pouze na jedné ruce a přetěžujete klouby a svaly pouze jedné ruky. Chybné provedení může být pro nezkušeného člověka opravdu nebezpečné. Důležité je také pravidelně střídat ruce, na kterých klik cvičíte.

Opravdu zkušení lidé pak mohou natrénovat i klik ve stojce. Tady je však nutné kromě kliku a dokonale zvládat techniku stojky i držet rovnováhu. Je zde potřeba mít velkou sílu v rukou a rozhodně není radno tento cvik provádět dlouho z důvodu překrvení mozku.

Kliky s pomůckami

Při cvičení kliků můžete také využít různé pomůcky. Například u kliku se zvednutými nohami pracujete se zapřením špiček dolních končetin o překážku ve výši ramen. Důležité je umět udržet tělo v jedné rovině. Váha působí hlavně na ramena a břišní svaly.

Pokud vám vyhovuje klasický klik, a přesto byste si ho rádi ztížili, můžete využít zátěž. Stačí si vybrat vhodnou pomůcku, která bude držet na zádech a při případném pádu vás nezraní - třeba zátěžovou vestu.