Na děti se sportem raději opatrně. I nadbytek pohybu jim škodí

Smutným faktem je, že v naší populaci nepříbývají jen obezní dospělí lidé, ale tloustnou i děti, a to i ty ještě velmi malé. Všichni tušíme, čím to je. Ve výjimečných případech může být na vině genetika, ale většinou jsou za tím sami rodiče – krmí děti nezdravými jídly, nechávají je sedět u počítačů a telefonů, nechodí s nimi ven, nenutí je hýbat se. Pak je jasné, že děti tloustnou. To v jejich věku není vůbec dobré, protože se pořád ještě rychle vyvíjejí a rostou, jejich tělo by už jen kvůli tomu mělo být v kondici, plné síly a zdraví získaného i díky kvalitní stravě.

Ideálním řešením (kromě omezení telefonů a změny stravování) je pravidelný pohyb. Většina škol - za běžného stavu - dětem nabízí různé sportovní kroužky a pohybové aktivity, děti můžete zapsat na různé sportovní tréninky nebo se snažit vyřádit se s nimi sami aspoň na zahradě nebo na výletě. To všechno je správné a všichni lékaři, vědci i odborníci to jen a jen doporučují. Jenže řada rodičů to ve snaze o naprosté zdokonalování svých potomků přežene – chtějí z nich mít sportovní hvězdy, nutí je k velmi častým tréninkům a námaha je mnohdy tak velká, že děti vysílením téměř padají.

Několik hodin denně škodí

Když své dítě necháte sportovat hodinu či dvě každý den, pravděpodobně mu to neuškodí. Ale jsou případy dětí, které trénují klidně pět, šest či více hodin denně. To je vysilující i pro dospělý organismus, natož pro dětský. Následky to pak má tam, kde to dlouho není vidět. Může to skončit i velmi špatně – nejvíce totiž trpí srdce. Organismus je přetížený, tělo vysílené, děti unavené a srdce takový nápor jednoho dne může přestat zvládat, jak má. Podle lékařů přibývá dětí, které mají srdeční problémy. Přičemž nejde o vrozené vady, ale o potíže získané. Často je na vině právě přehnané sportování. To pak vede k jasným závěrům – výrazné omezení sportu, protože dítě se o své srdce musí začít starat, aby nebylo dále přetěžované a správné fungovalo dál.

Kromě nepřetěžování mohou rodiče chránit srdce svých dětí i tak, že je nebudou vystavovat zbytečnému stresu, strachu a dalším negativním emocím, které se mohou odrazit i na křehké psychice dětí. Spokojené dítě, které se často směje a hýbe se s radostí, může být plně zdravé.