Zhubnout zvládne kdokoliv, začít musí ve své hlavě

Možná i vy patříte k těm, kdo neustále bojují s nadváhou. Občas se snažíte zhubnout, načež se vzdáte a vrátíte se zase na svou původní váhu, případně přiberete ještě pár kil navíc. A není vám to jedno, štve vás to, svou postavu nesnášíte, strašně chcete zhubnout – ale nedokážete odolat svodům řeznictví, cukráren a poctivé české kuchyně. Má tohle nějaké řešení? Samozřejmě, zhubnout totiž může kdokoliv. Stačí jen srovnat si to v hlavě a pustit se do toho.

Základem úspěšného hubnutí je změna jídelníčku. To asi sami tušíte. Než k tomuto kroku přistoupíte, měli byste se ovšem zamyslet nad tím, co jíte. Nejlepší je dělat si pár dní poznámky, co všechno sníte a vypijete. Pak se na seznam podívejte a pokuste se zhodnotit, co je v daných potravinách nezdravého, které složky ve vaší stravě převažují. Možná budete sami překvapeni, jak moc nezdravě jíte, protože i některá na první pohled zdravá jídla vám mohou škodit.

Víc bílkovin, méně cukrů

Většina lidí s nadváhou či obezitou konzumuje obvykle totéž. I když jednotlivá jídla se mohou lišit, jejich obsah je obdobný. V jejich stravě převažují cukry (zejména ty jednoduché) a tuky, zato je v ní jen minimum bílkovin, vlákniny, vitaminů a i málo minerálů. K tomu má řada lidí i nedostatek tekutin, případně pijí více limonád než vody. Tělo tak tloustne, ale organismu chybí důležité látky. Pokud zjistíte, že je to i váš případ, měli byste poměr svých konzumovaných látek okamžitě změnit, jinak vám hrozí různé zdravotní potíže a nemoci.

Když si uvědomíte, co je špatně, dokážete snadněji zjednat nápravu a začít jíst jinak. Důležité je právě to prohlédnutí a stanovení priorit. Hubnutí totiž nemusí znamenat hladovění a výměnu chutných jídel za krekry. Když vaříte jinak a ze zdravějších surovin, poznáte nové chutě i nová jídla, leckterá vám možná zachutnají a tělo bude spokojenější, takže i vy se budete cítit lépe, lehčí a sebevědomější.