Čas zmrzlin začíná. Jak ale poznat tu kvalitní?

Je tu už klasické jarní počasí, teploty se mnohdy přibližují těm letním, a tak je jasné, že nás to v obchodech svádí ke kupování zmrzlin. A nejen v obchodech, kupujeme je i v cukrárnách či u stánků jako točené a kopečkové. Jak ale poznat kvalitní zmrzlinu a nekoupit „umělou hmotu“ za hodně peněz?

Někdo zbožňuje točené zmrzliny, jiný se spokojí s klasickým nanukem, další si oblíbili nakupování vaničkových zmrzlin. Všechny mají svá pro i proti, takže nelze říct, že jedny jsou lepší než druhé. Jde spíš o to, jak jsou které kvalitní, protože zmrzlin existuje nespočet druhů. Leckteré přitom nejsou nikterak levné. Proto je dobré vědět, jak poznat kvalitní zmrzlinu a jak ji odlišíte od zmrzlé bílé vody.

Čtěte etikety

V první řadě je vhodné podívat se na etiketu zmrzliny, kterou chcete koupit. Už ta vám prozradí mnohé. Všímejte si především toho, kolik cukru je ve zmrzlině obsaženo. Výrobci často cukrem dohánějí nevelkou kvalitu, takže zmrzlina nám sice více chutná, ale můžete v ní cítit i jakousi umělou pachuť.

Pokud máte rádi ovocné zmrzliny, prostudujte si, jestli je v nich skutečně obsažené ovoce nebo jde jen o aromata, éčka a jiné chemicky dodané chutě a barvy. Když budete pečlivě vybírat a jste ochotni připlatit si, najdete zmrzliny s ovocnou složkou – a ideální je, pokud je ve zmrzlině alespoň 20 procent ovoce.

Správná konzistence

Když zmrzlinu otevřete a pak i ochutnáte, také můžete velmi snadno odhalit, jestli je ošizená nebo ne. Její konzistence by měla být jemná a krémovitá. Pokud v ní nacházíte hrudky, zmrzlé krystalky, či vzduchové bubliny, je někde chyba a taková zmrzlina není úplně nejkvalitnější. Přitom tady neplatí, že čím víc vás zmrzlina stojí, tím je kvalitnější. Někdy naopak ty nejlevnější svou kvalitou dalece předčí předražené zmrzliny známých značek.