Vynechat cukr, nejíst večer a hodně snídat. Co je mýtus a co pravda při hubnutí?

Kolem hubnutí panuje mnoho mýtů a polopravd, které řadu lidí matou. Často se jimi snaží řídit a věří, že díky nim zhubnou rychleji a snadněji, ale jejich snaha se jim mnohdy nedaří. Je to často právě proto, že uvěřili lžím a svému tělu spíš ubližují než prospívají. Čemu se tedy ve snaze zhubnout určitě vyhnout?

Jíst cukr nebo ne?

Kdo se snaží zhubnout, ten se snaží omezit nejen tuky a nezdravá jídla, ale také sladkosti. Vše, v čem je cukr, nám totiž přece neprospívá, tloustneme po tom a ještě to podporuje možný vznik cukrovky. Takže cukr se pro nás při dietě stává nepřítelem číslo jedna. Kdo ale cukry omezí zcela ze dne na den, ten si spíš uškodí a rozhodně se mu nejen nepodaří zhubnout, ale může si vykoledovat zdravotní potíže. I když jednoduché cukry tělo skutečně nepotřebuje, tak komplexní sacharidy jsou pro něj aspoň v malém množství nezbytné. Proto je nevhodné vynechávat je, byť by to mělo být i jen po krátký čas.

Snídaně je základ

Většina zdravých a vyvážených jídelníčků, stejně jako dietních poradců a nutričních specialistů, nám doporučuje snídat. A to ne zrovna málo, protože správná snídaně se podle nich skládá z mnoha různých částí včetně ovoce či zeleniny. Kdo tedy doteď nebyl zvyklý snídat a ráno si vystačil jen s hrnkem kávy, ten s bohatou snídaní jistě bojuje. A snídat ho jistě nebaví. Tak proč se do toho nutit? Kdo se snaží hubnout něčím, co mu naprosto nevyhovuje a co ho štve, ten nikdy nezhubne. I když je snídaně důležitá, tak se řiďte svým rytmem - i jen s malou snídaní můžete zhubnout podobně jako když ostatní snídají hodně.

Večeře do pěti hodin

Třetím velkým mýtem je, že večeřet byste měli nejpozději v pět hodin odpoledne. Pak si můžete dát ještě druhou, lehkou večeři (třeba jogurt), ať do rána neumřete hlady, ale jinak se večer nesmíte přecpávat, jinak nikdy nezhubnete. Něco na tom samozřejmě je, ale mnoha lidem právě tohle dělá velký problém. Potíž je, že v pět hodin často ještě ani nejsou doma z práce, natož aby byli po večeři. Navíc se po celém dni chtějí večer pořádně najíst, aby aspoň trochu doplnili energii. Takže co s tím?

Pokud máte po večeři ještě hlad, s klidným svědomím si dejte druhou. Nemusíte se odbýt jen zeleninou, ale pokuste se nejíst moc sacharidů a nejíst úplně těsně před spaním. Když to nedodržíte, tělo má na noc příliš cukrů, které nevyužije a ukládá si je do zásob. Navíc jít spát s těžkým žaludkem také není nic příjemného. Prostě - do postele nechoďte ani hladoví, ale ani přecpaní.