Zabíjí vás životní styl? Vědci to poznají

V dnešní době se objevuje čím dál víc takzvaných civilizačních chorob, které ohrožují značnou část populace. Patří mezi ně například cukrovka či vysoký tlak, ale velké množství lidí trpí i kardiovaskulárními problémy a dochází u nich k infarktům, trombózám a podobně. Tyto nemoci a stavy se ovšem zpravidla nevyskytují nečekaně, ale je to následek nezdravého životního stylu a ignorování doporučení lékařů i odborníků. Velké procento lidí se z těchto nemocí a stavů vyléčí, ale mnoho jich také podlehne. Proto je na místě se ptát, jestli se toto riziko onemocnění a možné smrti týká i vás, pokud také žijete nezdravě a nesnažíte se o změnu životního stylu k lepšímu.

Test úmrtnosti

Někdy se stane, že naprosto nečekaně zemře zcela zdravý člověk, který nikdy nehřešil a pravidelně sportoval. A ti, kdo celý život kouří, pijí, jedí nezdravě a leží jen na pohovce, se ve zdraví dožijí osmdesátky. Možná vám to připadá jako nespravedlnost, ale je to velmi individuální. Přesto vědci tvrdí, že dokáží z různých rizikových faktorů odhalit, jaké je riziko úmrtnosti, respektive to, jestli vás vášu současný životní styl do deseti let zabije či ne. Mohou se samozřejmě zmýlit, ale tvrdí, že téměž v 90 procentech případů to odhadnou správně. Přitom jim k tomu stačí jen odebrat dotyčnému jedinci trochu krve a provést své testy.

Možná se takové testy nikdy příliš nerozšíří a možná se ukáže jejich chybovost. I tak ale stojí za zamyšlení a mnoho lidí možná představa blízké smrti donutí k radikálním životním změnám. Díky tomu možná dokážou zvrátit to, co jim vědci neblaze věští. Pokud se dokážete nad svým životem zamyslet i bez testů, jedině dobře. Často totiž také raději změníte jídelníček místo obav ze smrti a vzniku různých vážných onemocnění a k tomu zavedete více pohybu - obojí vám prospěje v mnoha ohledech.