Nevyhazujte peníze za přípravky, imunitu posílíte i pomocí potravin a nálady

Pokud vás děsí současná pandemie koronaviru, pokud se každou zimu děsíte chřipky a raději se proti ní necháváte očkovat, pokud vás na čtrnáct dní skolí každá viróza, tak byste se měli snažit, aby vás viry nejen neohozily, ale ani neděsily. A nejlépe toho dosáhnete, pokud podpoříte svou imunitu. A to nejen nárazově na podzim před obdobím viróz a chřipek, ale můžete si ji budovat a posilovat v průběhu celého roku. Pak můžete být téměř pořád fit a zdraví. Co pro své tělo můžet udělat?

Porazte záněty

Pokud máte podlomené zdraví, můžete ho podpořit například konzumací česneku, který působí jako přírodní antibiotikum. Můžete ho konzumovat denně, ideálně vždy jeden stroužek - třeba na chlebu namazaném máslem a posoleném - a organismus vám jen poděkuje.

Podstatné je udržovat v rovnováze i své trávení a zejména střevní mikroflóru. Pokud totiž berete nějaké léky a zaháníte virózu či jiné virové onemocnění, často v důsledku braní léků trpí zejména naše střevní mikroflóra. Na její nápravu sice vidíte nejčastěji reklamy na probiotika z lékárny, ale jednodušší i levnější jsou přírodní probio kultury, které najdete především v jogurtech, kysaném zelí či v kefíru.

Berte život s humorem

Pro podporu imunity můžete konzumovat celou řadu potravin, které ji zpevní. Může jít o ovoce goji, rybí tuk, bylinné čaje a obecně ovoce a zeleninu. Ale podle lékařů imunitě prospívají i naše emocionální stavy. Proto bývají zdravější lidé, kteří jsou většinou dobře naladění, kteří mají dostatek pohybu a často se pohybují na čerstvém vzduchu, kteří leckdy cvičí jógu a u ní si skvěle utřídí myšlenky a zbaví se stresu a kteří jsou například i zamilovaní (protože právě v tomto stavu tělo produkuje různé hormony, které nás nutí vidět svět „růžovými brýlemi“ a my lépe zvládáme stres a jsme šťastnější a tedy i odolnější vůči nákazám).

Co z toho tedy plyne? Užívejte si života, buďte šťastní, nedělejte si zbytečně starosti a nestresujte se, choďte hodně ven a občas si dejte něco zdravého. Díky tomu budete zdraví a spokojení.