Základy domácí posilovny: bez těchto pomůcek se neobejdete

Cvičení v posilovně má spoustu výhod, můžete si vybrat z mnoha strojů, pomocí nich libovolně procvičit svalové partie a můžete využít rad a dohledu profesionálního trenéra. Do posilovny ale musíte dojíždět (pokud ji nemáte přímo v přízemí vašeho domu), což sebere dost času. Množství lidí namačkaných v jednom prostoru také nemusí být pro každého úplně komfortní. Část lidí se proto rozhodne časem si postavit domácí posilovnu. Co by v ní nemělo chybět?

Profi hrazda

Hrazda je úplným základem, jestliže chcete začít cvičit doma. Ačkoliv je to jen několik svařených tyčí, můžete na ní odcvičit obrovské množství různých cviků. Cílit můžete na různé svalové skupiny, především ale na záda, biceps a břicho. 

Na hrazdě se cvičí základní cvik na rozvoj zádového svalstva – shyby nadhmatem. Díky tomu posílíte svá záda a předejdete tak bolestem. Navíc si pomocí přítahů také zlepšíte svůj úchop a posílíte střed těla, který je pro jakékoliv další cvičení nejdůležitější.

Při výběru vynechte levné roztahovací hrazdy do dveří, které pro cvičení nejsou úplně rozumné. Radši investujte více peněz do proti hrazdy, která vám umožní plnou variabilitu cviků a nehrozí u ní takové riziko zranění.

TRX a Kettlebell

TRX je skvělé pro procvičení celého těla. Skládá se ze dvou popruhů s úchopy, nejedná se tak o nic složitého na prostor a opravdu si na něm poctivě zacvičíte. Nabízí se mnoho různých cviků, které vás jistě zabaví. TRX také pomáhá posílit střed těla, což vede i ke zlepšení stability při různých cvicích.

Kettlebell je speciální koule s úchopem, seženete jej v různých hmotnostech, podobně jako činky. Můžete ho využít pro dvě základní podoby tréninku – balistický či silový. Při tom prvním procvičíte celé tělo, spočívá v podstatě s houpáním kettlebellu. Silový trénink spočívá ve zvedání, díky čemuž posílíte svalstvo.

Činkový set

V žádné posilovně by neměly chybět ani činky. Ty jsou nezbytné pro budování svalové hmoty. Nejlepší jsou činky s nastavitelnou hmotností, u těch totiž bez problému můžete ubrat či přidat závaží, dle toho, co aktuálně potřebujete. 

Skvělým řešením je činkový set, který obsahuje jednoruční, obouruční činku a set závaží. K činkám nepotřebujete žádné další vybavení, jedná se tak o snadnou cvičební pomůcku, která by vám rozhodně neměla chybět.

Do domácí posilovny si můžete vybrat cokoliv jen budete chtít. Chybět by vám samozřejmě neměla ani podložka na cvičení a případně švihadlo či odporová guma, což budou skvělí pomocníci nejen při rozcvičce.