Užívat si kosmetiku a zároveň šetřit planetu? Jde to

Téměř žádná žena se dnes neobejde aspoň bez základního kosmetického vybavení. Pár různorodých krémů, make-up, pudr, rtěnka a lesk na rty, oční stíny, řasenka. O běžných hygienických potřebách jako mýdle, sprchovém gelu či šamponu ani nemluvě. Ale řešíte také při svém nakupování vliv kosmetiky na životní prostředí nebo je vám to úplně jedno?

Někteří nakupují pouze své oblíbené značky, jiní volí podle ceny, další se dají zlákat reklamou. Každý máme jiné nákupní zvyklosti, jiné návyky i jiné preference. Ale každý z nás využívá nějaké kosmetické přípravky – ženy, muži i děti. A jelikož je používáme několikrát denně, měli bychom se aspoň občas zamyslet nad tím, co všechno bylo zničeno při jejich výrobě, co se děje s obaly od vypotřebovaných přípravků, i nad tím, co ze svých tváří, rukou či vlasů splachujeme do odpadních vod. A pokud se nad tím chvíli zamyslíte, možná uznáte, že je vhodné nakupovat chytře a být už jen díky tomu šetrnější k přírodě.

Uhlíková stopa i testování

Řekněme si upřímně – bez kosmetických přípravků se nedokážeme obejít. To bychom si museli upřít i mýdlo. Takže když už je kupujeme, je vhodné číst nejen etikety, ale možná zabrousit i na internet a ještě před nákupem hledat, jak daná kosmetika vznikla. Některé produkty jsou ještě před svým uvedením na trh testovány na zvířatech, což mnoho lidí nesnáší a takové produkty rozhodně nekupují. Jiné výrobky zase vznikají na úkor různých zemědělských plodin a způsob pěstování plodin potřebných k jejich výrobě mnoho lidí odradí. Někdo zase řeší hliníkovou stopu, jiný energii spotřebovanou pro jejich výrobu, další zkoumá, kdo kosmetiku vyrobil a jestli mu za to bylo odpovídajícím způsobem zaplaceno, případně jestli nevznikla dětskou prací.

Nemusíte být úplný ekomaniak, ale je vhodné aspoň občas se zastavit a zamyslet se, jestli svou koupí nechtěně nepodporujete nekalé praktiky. Když totiž více lidí odmítne kupovat určitý výrobek, může to negativně zapůsobit na výrobce a ten to třeba začne dělat jinak. A možná i díky vám.