Očkování dětí nevynechávejte, chráníte tak svého potomka i okolí

Ukazuje se, že čím dál více rodičů odmítá očkovat své děti. A nejde jen o nepovinná očkování, která by si rodiče museli hradit z vlastní kapsy – řada z nich se snaží obcházet i povinná očkování, která mohou dětem i lidem kolem leckdy zachránit život. Rodiče děsí, že dítě může mít po očkování různé zdravotní komplikace, ale podle lékařů jde o banality a komplikace způsobené očkováním nejsou zcela prokázané.

Už v devíti týdnech života má být dítě naočkované proti šesti nejzávažnějším onemocněním (takzvaná hexavakcina), která ho mohou velmi ohrozit na životě. Jedná se o očkování proti dětské obrně, tetanu, záškrtu, černému kašli, žloutence typu B a onemocněním způsobeným Haemophillus influenzae b. Tato vakcína je povinná a plně hrazená pojišťovnami.

Pak existuje ještě několik dalších základních druhů očkování, která dítě mají chránit proti meningokoku, rotavirům, neštovicím, klíšťové encefalitidě, případně tuberkulóze. Tato očkování jsou nepovinná a rodiče je musí platit, případně na ně zdravotní pojišťovny jen přispívají. I to je důvodem, proč část rodičů své potomky nenechá očkovat – je to jen jejich osobní rozhodnutí a nemohou za něj být nijak postiženi. V případě onemocnění dítěte ale padá vina na ně a mohou pak mít výčitky svědomí. Ale pokud se rodiče vyhýbají i základním povinným očkováním, přináší to značné problémy. Zvlášť pokud je důvodem jejich odmítání jen strach z možných zdravotních komplikací.

Teplota s očkováním souvisí, ale není nebezpečná

Každý lékař vám řekne, že teplota je dost častým vedlejším účinkem očkování a řada dětí jí den či dva trpí. Ale je to jen drobnost, která rychle pomine a neohrozí na životě. Spousta rodičů ovšem odmítá očkování i kvůli teplotě, protože si mezi sebou šíří příběhy a "zaručené" zprávy, jak nějaké dítě těžce onemocnělo právě kvůli očkování, jak skoro ochrnulo, jak má doživotní komplikace. To řadu rodičů vyděsí a dítě raději nenechají naočkovat. Jejich strach je přirozený, ale podle lékařů nesmyslný. Mnoho odborníků totiž tvrdí, že u drtivé většiny dětí, které mají nějaké komplikace, se nedá prokázat, že komplikace jsou způsobené právě očkováním.

A navíc – pokud se populace nebude proočkovávat jen kvůli pouhému strachu „co kdyby“, tak klesne celková proočkovanost a vrátí se k nám staré, dávno úspěšně vyhubené nemoci jako spalničky, černý kašel či žloutenka typu B. Následky těchto nemocí jsou bohužel mnohdy fatální.

Nikdo rodiče nemůže nutit, aby povinně naočkovali dítě, ale sám rodič by si měl uvědomit, co riskuje a jak ohrožuje své potomky nebo i okolí. Navíc jim takovým rozhodnutím komplikují nástup do školky a ohrožují i jejich spolužáky a přátele. Proto než se rozhodnete neočkovat, promluvte si o tom s odborníky a nespoléhejte na zaručené zprávy ze sociálních sítí a různých diskuzních fór.