Koupání nemusí přinášet jen radost. Dejte při něm pozor na své zdraví

Venku je čím dál tepleji, spousta lidí napouští bazény, otevírají se aquaparky, venkovní a přírodní koupaliště a mnoho lidí láká i koupání v jezerech nebo rybnících. Jako osvěžení a relax je to úžasné, užijete si spoustu zábavy, odpočinete si, protáhnete se. Koupání má samé klady. Nebo ne?

Nezáleží na tom, kde přesně se koupete, protože všechna místa na koupání mají svá rizika pro naše těla. Teď nemyslíme to, že se můžete utopit. Jsou zde zdravotní rizika, nad nimiž při plavání a dovádění ve vodě nepřemýšlíme. Ale když nás začnou trápit střevní potíže, vyrážka nebo ženy začne trápit nějaký intimní problém, tak pak marně přemýšlíme, kde jsme to mohli chytit. Když vás nic nenapadne, zvažte, jestli jste se v předchozích dnech nejeli někam vykoupat. Právě to totiž může být příčinou potíží.

Chlór je riziko

Možná máte pocit, že když jedete do aquaparku nebo nějakého venkovního, udržovaného koupaliště, nic vám z takové vody nehrozí. To může být omyl. Taková voda je sice čistá, ale plná chemie, zejména chlóru – a toho je tam mnohem víc, než kolik je našemu tělu (a zejména pokožce) příjemné. Proto se po vykoupání - ne nadarmo - doporučuje osprchovat se, ideálně se umýt i mýdlem. Pokud to neděláte, můžete skončit s vyrážkou, případně bude vaše pokožka velmi vysušená. Není ani úplně vhodné takovou vodu pít, což se týká zejména dětí, které se u hrátek často dost nalokají.

Zelené rybníky

Přírodní koupaliště jsou v tomto ohledu ještě rizikovější. Dokud je voda ve vodních nádržích, jezerech či rybnících chladná a není takové vedro, ještě to jde. Ale jakmile začnou panovat tropické teploty, voda se začne kazit – je stojatá, takže jde o přirozený proces. Pokud tedy nevábně páchne a má nazelenalou barvu, neměli byste se v ní koupat. A i když vypadá ještě dobře, promyslete si koupání a co nejrychleji se poté řádně osprchujte, protože někdo na takovou vodu může reagovat velmi citlivě a osype se.

Nedoporučuje se ani pít ji, protože ve vodě jsou prvoci a bakterie, které mohou zapříčinit střevní potíže. Ženám navíc hrozí riziko vaginálních problémů, zvlášť když po koupání zůstanou v mokrých plavkách, které se v teple zapaří a vznikne tak ideální prostředí pro množení různých mikroorganismů v čele s kvasinkami. Takže nejlepší je ihned se převléknout do suchého a neriskovat.