Že meditování není nic pro vás? Meditace chůzí vás přesvědčí o opaku

Ačkoliv se chůze může zdát jako naprosto obyčejný pohyb, je důležité říci, že má pozitivní vliv nejen na naši fyzickou stránku, ale i na tu psychickou. Pomáhá předcházet srdečním onemocněním a snižuje riziko deprese. Meditace navíc může zmírnit symptomy úzkosti a zlepší kvalitu spánku. Vyzkoušejte proto tyto dvě příjemné aktivity zkombinovat.

Meditace procházkou

Tato aktivita rozhodně nespočívá v tom, že si dáte náročnou túru či naopak strávíte hodinu nehybně v pozici lotosového květu. Stačí si pro sebe najít rovnováhu mezi těmito dvěma činnostmi. Cílem meditace procházkou je naučit se soustředit na sebe – jak na svou mysl, tak i na své tělo v pohybu. Pro správný začátek s tímto typem meditace vám bude stačit pár jednoduchých zásad.

Jak správně meditovat?

Ke správné meditaci byste si měli najít venku místo, které není rušné. Jde o to, aby vás ostatní lidé nerušili. Nezáleží na tom, jaký terén pro svou trasu zvolíte, neměla by však být příliš dlouhá. Pointou totiž v podstatě je nejít nikam cíleně, ovšem chůze by měla být pomalá a rozhodně bezpečná.

Základem meditace je práce s dechem a myšlenkami. Stůjte proto rovně a dopřejte si několik hlubokých pomalých nádechů. Soustřeďte se na ně a počítejte je. Myslete na to, jak vzduch proudí do plic a zase ven, soustřeďte se na pohyby svého těla a vnímejte zvuky okolí.

Účinky meditace

Výhodou meditace je, že její účinky si může užít kdokoliv, ať už je starý či mladý. Meditace pomáháu volňovat stres. Navíc může snížit krevní tlak a zmírnit symptomy například menopauzy. Dále také pomáhá bojovat s depresí, úzkostmi a dalšími neduhy. Zlepšuje vaše kognitivní funkce, čímž snižuje riziko Alzheimerovy choroby či demence.

Až se příště půjdete projít, zvolte si klidné místo, kde budete jen vy a příroda. Více než na vzdálenost se raději soustřeďte na to, jak se vám jde. Poslouchejte svůj dech, zpěv přírody a na chvíli zahoďte všechny myšlenky spojené s každodenním shonem.