Hodiny strávené v čekárně lékaře jsou minulost, telemedicína je konečně tu

Když se většina lidí vydá k lékaři, tak to znamená, že už je skutečně něco trápí. Řada z nás se totiž snaží vydržet své problémy až do poslední možné chvíle a lékař je pro nás tím nejzazším řešením. To není úplně dobré a dochází tak k mnoha zdravotním komplikacím, které bychom si včasným vyhledáním odborníka mohli odpustit. Jenže komu by se chtělo obcházet deset lékařů a prosedět hodiny v čekárnách? Spousta lékařů se proto už dnes snaží volit modernější metody a nabízejí pacientům konzultace na dálku. Zejména v době nouzového stavu se osvědčilo to, že pacient lékaři zavolal, sdělil mu své potíže a lékař se na dálku pokusil diagnostikovat zdroj obtíží a následně pacientovi poslal elektronický recept. To je naprosto úžasné a jednoduché řešení. Ale v dnešní době můžeme zajít ještě dál, aby mohla být takováto diagnostika ještě přesnější.

Skype, fotky, videa

Jde o takzvanou telemedicínu, kdy lékař může léčit de facto po telefonu a na dálku, bez osobního styku s pacientem. Často je samozřejmě nutná osobní návštěva a vyšetření, ale při lehčích potížích je toto ideální způsob. A to zvlášť pro starší či pohybově omezené pacienty, pro něž může cesta do ordinace být více než komplikovaná.

Někteří lékaři proto nabízejí různé formy konzultací. Můžete jim po telefonické domluvě poslat e-mail s popisem vašich obtíží, fotografie vyrážky, poranění či vašich obtíží, případně i video s popisem a ukázkou vašich trablů. Někteří lékaři nabízejí i konzultae po Skypu a jiné formy komunikace, načež pacientovi mohou nejen poradit, ale mohou problémy prodiskutovat se svými kolegy z jiných oborů a poslat pak pacientovi recepty na léky, které jim pomohou zmírnit a vyléčit jejich obtíže.

Telemedicína je stále ještě v plenkách, ale je dost pravděpodobné, že v online věku ji bude využívat čím dál více zejména mladých lékařů. A díky tomu mohou zachraňovat životy lidí, kteří by třeba jinak do jejich ordiance ani nepřišli.