Cvičte hned ráno, bude se vám pak lépe spát

Většině z nás připadá, že nejlepší čas na cvičení je odpoledne. Po práci, kdy si tréninkem z hlavy vyženete všechny starosti, zrelaxujete se a ještě uděláte něco pro své zdraví. Mnoho lidí na to ovšem hned po pracovní době nemá čas, a tak se ke cvičení dostávají až večer. Ale ani jeden z těchto časů není ideální – podle části vědců je úplně nejlepší zacvičit si ráno, hned po probuzení.

Chápeme, že to může být dost těžké. Spoustě z nás se špatně vstává a budík nám zvoní aspoň třikrát, než se konečně donutíme vylézt z postele, pak se odbudeme rychlou kávou a ještě v polospánku se ploužíme vstříc pracovnímu dni. A to byste měli vstávat o půl hodiny nebo dokonce hodinu dřív, abyste si zacvičili? Kde na to máte vzít sílu, odhodlání a dostatek energie? Může to znít jako šílenost, ale pokud to vyzkoušíte, zjistíte, jak neskutečně osvěžující může cvičení po ránu být.

Probere vás a nakopne

Když si hned ráno zacvičíte, na váš organismus to působí neskutečně pozitivně. V těle se probudí spící hormony, máte najednou mnohem víc energie, začnete přemýšlet, a pokud cvičíte venku, tak se i nadýcháte čerstvého vzduchu a ranní sluneční paprsky vás doslova poberou k životu. Poté si dopřejete osvěžující sprchu, dáte si vydatnou, ale zdravou snídani a do práce vyrazíte plní elánu a s úsměvem na rtech. A to přece za tu půlhodinku stojí, nemyslíte?

Lépe se vyspíte

Máte pocit, že ranní cvičení je zbytečné, protože vás akorát okrade o cennou hodinu spánku? Omyl. Je vědecky prokázáno, že kdo cvičí ráno, tomu se v noci spí mnohem lépe, nebudí se, netrápí ho nespavost. Kdo naopak cvičí večer, ten má leckdy problémy s usnutím. Takže pokud půjdete spát o chvíli dřív, tak si můžete dovolit i vstát o chvíli dřív a dopřát si hodinku jen sami se sebou, kdy prospějete nejen své fyzičce, ale i psychice. Když to vydržíte měsíc, tak se z toho stane zvyk, o který už nebudete nikdy chtít přijít.