Mýty o vysokoproteinové stravě stále kolují, nedejte na ně

Vysokoproteinová dieta spočívá už podle názvu v tom, že tělu dodáváte místo sacharidů větší množství bílkovin. Mnohdy se můžete setkat s názory, že takové vyšší množství proteinů může působit škodlivě na fungování organismu. Často se však jedná jen o domněnky a neustále omílané mýty. Jak to tedy s tímto druhem stravování opravdu je?

Mýtus: přebytek bílkovin škodí kostem

Bílkovinné stravě bývá často vyčítáno, že zakyseluje organismus. Hovoří se o takzvané hypotéze kyselosti, kdy bílkoviny - a nejen ony - způsobují kyselost, kterou se následně tělo snaží neutralizovat pomocí zvýšeného odbourávání vápníku z kostí. 

Není však přímý důkaz, že by zvýšený příjem bílkovin takto ovlivňoval kostní hmotu, konkrétně že by měl vliv na odvápnění. Při nadbytku bílkovin se můžete setkat s vyšší hladinou vápníku v moči, to však neznamená změnu hladiny vápníku v organismu či samotných kostech.

Mýtus: bílkoviny mohou ve vyšším množství ohrozit orgány

Setkat se můžete také s názorem, že vysoký obsah bílkovin ve stravě může negativně ovlivňovat stav ledvin a jater. Podle výzkumů ale ani při opravdu velkém příjmu proteinů nedošlo ke změnám funkce jater či ledvin. Navíc i hladina krevních lipidů (tuků) se držela v normálu. Bílkoviny tedy nemají negativní vliv na váš organismus.

Vysokoproteinová strava – ano, či ne?

Pro běžného člověka je naprosto dostačující přijímat 1 gram bílkovin na kg váhy za den. Pozor by si měli dát zejména senioři, kteří ale ani toto množství nepřijímají.

Ovšem pokud se hýbete mnohem více - výrazně se věnujete sportu, pravidelně cvičíte nebo máte fyzicky náročnou práci, tělo potřebuje proteinů je o mnohem více. U silových sportovců se pak množství bílkovin potřebné pro zachování svalové hmoty i správnou funkci organismu dostává až na 2 gramy na kg váhy. 

Pokud začínáte se cvičením a rádi byste nabrali svalovou hmotu, pak je postupné navýšení bílkovin ve stravě vhodné. Je však poměrně zbytečné přijímat výrazně vyšší množství bílkovin, než potřebujete. 

Příjem dostatečného množství bílkovin je nezbytný pro správnou funkci svalů. A nejen jich. Příznivě ovlivňuje také zdraví kostí, společně s vitaminy D, K a vápníkem. Základem je myslet na to, aby vaše strava byla vyvážená. Jen díky tomu zajistíte metabolismu správné fungování.