Máte při hubnutí pořád na něco chuť? Pomůže i energetická denzita potravin

Jistě to znáte, obzvláště pokud s dietou nebo s větší změnou ve svém jídelníčku začínáte. Pro vaše tělo může být těžké zvyknout si rychle na novou stravu, zejména pokud výrazně omezíte příjem cukru v podobě sladkostí a různých pochutin. Existuje však několik nápadů, díky kterým můžete chutě na sladké nebo nezdravé výrazně omezit. Vám tak už nic nebude bránit v úspěšném hubnutí.

Volte potraviny s nízkou energetickou denzitou

Energetická denzita je dána tím, kolik kalorií je obsaženo v určitém množství potraviny. Výhodou potravin s nízkou energetickou denzitou je to, že ve velkém objemu obsahují málo kalorií. Můžete jich tak přijmout více. Například pro porovnání jeden kilogram cukety obsahuje stejné množství kalorií jako lžíce majonézy.

Potraviny s nízkou energetickou denzitou se vyznačují zejména vysokým obsahem vody, vlákniny, a naopak nízkým obsahem tuků a cukrů. Proto byste do jídelníčku měli přidat hlavně zeleninu, kterou můžete nahrazovat i přílohy. Dále také ovoce, libové maso a ryby.

Vyhněte se lákavým potravinám

Odborně se tyto potraviny nazývají hyperpalatabilní. Jedná se o takové, u kterých si chcete dát jen kousek, ovšem to tak většinou nedopadá. Jedná se například o čokoládu, sušenky, brambůrky a podobně. Tyto drobné pochutiny mnohdy konzumujeme ve větším množství, aniž bychom si to uvědomovali. Začíná to jednou sušenkou a končí prázdným balením. Proto byste se měli těmto potravinám zcela vyhnout, abyste nepokoušeli svou vůli. Zkuste chuť na sladké zahnat třeba kouskem ovoce.

Mějte pravidelný řád

Ať už budete jíst sedmkrát či třikrát denně, je důležitý výsledný počet přijatých kalorií. Pozor jen na to, abyste jedli dostatečně často - nebudete tak trpět hlady. Nevyplatí se konzumovat malé porce v kratších intervalech, pokud se váš denní příjem kalorií pohybuje už tak v nízkých číslech. Porce by totiž byly tak malé, že byste se ani nenajedli a ani nezahnali chutě. Proto si příjem rozdělte raději do tří větších jídel a například jedné svačiny. Větší jídla si plánujte na dobu, kdy míváte největší hlad, nemá cenu se přecpávat na snídani, pokud nejste hladoví. Raději si nechte něco na večeři, abyste potlačili typické večerní mlsání. 

Důležitý je také kvalitní spánek a vyvážený jídelníček, který by měl obsahovat také vysoký obsah bílkovin.