Češi podceňují infarkt. Víte, jak si zachránit život?

Infarkt myokardu každým rokem postihne několik tisíc Čechů. Necelá polovina postižených přitom na jeho následky zemře. Že se to týká jen seniorů? Omyl, v poslední době přibývá i velmi mladých pacientů. A přesto podle průzkumů většina z nás infarkt neřeší, prevenci nedodržujeme a v případě jeho příchodu máme pocit, že je dost času vyčkávat a nemusíme hned volat záchranku. Přitom právě tato laxnost spoustu nemocných stojí život.

Když vás postihne infarkt myokardu, není čas na otálení. Je nutné okamžitě volat záchrannou službu a ihned se nechat přepravit na specializované oddělení do nemocnice. Pokud se tak nestane v první hodině po úderu infarktu, je zde značné riziko, že pacient nepřežije. A čím později k lékařům dorazíte, tím větší to riziko je. Navíc spousta lidí neposlouchá ani po prodělaném infarktu, kdy jim lékaři naordinují dodržování zásad správného životního stylu (tedy pestrou a zdravou stravu, pohyb, shození nadbytečných kil, omezení kouření a alkoholu). Spousta lidí pak infarkt dostane podruhé, protože jejich srdce zkrátka takovou zátěž nezvládne. A druhý infarkt už může být definitivní.

Zdravé jídlo a pohyb jako prevence

Neplatí to stoprocentně – i velmi mladý člověk, který je štíhlý, cvičí a jí jen zdravě, může dostat infarkt a na jeho následky i přes včasnou pomoc lékařů zemřít. Ale ve většině případů platí, že infarkt postihuje lidi, kteří kouří, trpí nadváhou či obezitou, nemají dost pohybu a jejich srdce zkrátka dostává jejich životním stylem pořádně zabrat. Podle lékařů je tedy nejlepší prevencí zdravý životní styl. A i po prodělaném infarktu je nutné starat se o své tělo a srdce. V nemocnici totiž nestrávíte déle než týden, pak jsou vám v první řadě doporučeny lázně (ovšem i ty řada pacientů odmítá) a pak už je to jen na vás.

Proto nepodceňujte infarkt a dbejte na své zdraví. Pestré, pravidelné a na živiny bohaté stravování vám totiž prospěje po všech stránkách, stejně jako pohyb.