Kofein vás probere nejen po ránu, pomůže i při tréninku

Kofein pro větší výkon

Tato látka dokáže inhibovat (snížit aktivitu) specifické receptory, které se starají o pocit svalového selhání během tréninku. Díky tomu tak můžete zvýšit počet opakování. Kofein tedy neslouží pouze jako stimulant, který podporuje bdělost, ale umožní vám také zvládnout náročnější trénink. Účinky kofeinu na trénink byly pozorovány i u osob, které přijaly 180 mg celou hodinu před tréninkem.

Pozitivní efekty kofeinu se projevily zejména u cviků zaměřených na rychlost a sílu – kofein tedy zejména dokáže podpořit výkon při dřepu, mrtvém tahu, benchpressu či přítazích. U vytrvalostního tréninku takový pozitivní efekt prokázán nebyl.

Mentální podpora

Ranní káva je pro mnoho lidí naprosto nezbytná. Není vůbec divu, káva totiž napomáhá ke snížení hladiny serotoninu a dopaminu, a právě tyto hormony mohou nabádat k opětovnému zalehnutí do postele. Efekt kávy nemusíte využívat jen ráno, ale i při tréninku. Díky tomu udržíte pozornost a budete se moct mnohem lépe soustředit jen na trénink.

Pozor si ale dejte na nadměrné množství kofeinu, při dávce vyšší než 300 mg před výkonem může naopak škodit. Pro porovnání - v jednom šálku kávy je cca 60-70 mg kofeinu.

Bolestivost svalů a regenerace

Kofein může dokonce mít pozitivní vliv i na bolestivost svalů po tréninku. Díky tomu získáte větší výkonnost pro další tréninky. Navíc tato látka dokáže pozitivně ovlivnit regeneraci svalové tkáně a obnovu fyzické síly, a pomáhá i urychlit doplnění energetických zásob. Studie dokonce prokázala, že při konzumaci sacharidů společně s kofeinem po tréninku, došlo k doplnění glykogenových zásob výrazně dříve než u osob pouze na sacharidech, a to až o 66 %.