Jaké suplementy si dát před tréninkem

Kofein

Primárním účelem této látky je povzbuzení organismu a snížení pocitu únavy. Tento účinný suplement také umí zmírnit vaše vnímání intenzity tréninku. Díky tomu může být váš trénink výrazně tvrdší. Pozor si dejte na dávkování, s kofeinem není radno to přehánět. Pokud na něj nejste vůbec zvyklí, dejte si raději menší dávku.

Pozor si dejte, pokud máte trénink až večer. Příjem velkého množství kofeinu by mohl narušit váš spánkový režim, což by tělu při regeneraci akorát uškodilo.

Kreatin

Tato látka je velmi důležitá pro podporu explozivní síly. Pomůže vám zejména u tréninků, které mají nízký počet opakování. Dokáže totiž rozvíjet absolutní sílu, jde o energetický substrát. Kreatin dodává nejen energii, ale podporuje také nárůst svalové hmoty. Doporučené dávkování se pohybuje kolem 10-20 gramů během celého dne.

Beta-alanin

Tento suplement se stará o podporu svalové vytrvalosti. Pracuje s vodíkovými ionty, a tak dodává možnost navýšit intenzitu tréninku. Díky němu efektivně prodloužíte pracovní série a objem celého tréninku. Navíc také snižuje zakyselení svalů. Dávka by se měla pohybovat maximálně kolem 1,5-5 gramů podle tělesné hmotnosti a množství svalové hmoty. U vyšších dávek totiž hrozí takzvaná paresthesia, což je pocit štípání po celém těle. Jestliže ze svého tréninku tedy chcete dostat co nejvíc, beta-alanin je skvělým pomocníkem, který vás podpoří ve stavbě svalové hmoty.

Jednotlivé suplementy samozřejmě můžete kombinovat i dohromady. Díky tomu tak tělo před tréninkem připravíte a můžete počítat s tím, že se posunete zase o kus dál ve cvičení. Suplementy byste měli přijmout alespoň 30 minut před výkonem.