Jak je to s tím lepkem? Ne vždy jeho vynechávání našemu tělu prospívá

Konzumace lepku, a tedy pečiva, těstovin i zahušťovaných omáček je v posledních letech často zmiňovaná v souvislosti se zdravým životním stylem. Žhavým tématem debat bývá, zda tato látka může náš organismus zatěžovat či mu škodit a zároveň jestli úplné vynechání lepku z jídelníčku pomáhá našemu zdraví. Pojďme se tedy podívat, jak to s lepkem je.

Úplně vyřadit lepek je složité

Jestliže ze svého jídelníčku chcete vyřadit lepek úplně, budete muset přestat konzumovat mnoho běžných potravin. Například cereálie, pečivo, těstoviny a vůbec všechny produkty, kde se vyskytuje mouka. Lepek však může být i v potravinách, kde byste ho vůbec nečekali. Důležité tedy je číst složení jednotlivých potravin - v něm jsou alergeny, včetně lepku, vyznačeny tučným písmem.

Čím ale potraviny obsahující lepek adekvátně nahradit? Mnohdy lidé volí zejména zeleninu, a díky tomu sníží příjem sacharidů i celkový denní energetický příjem.

Jestliže tedy po vyřazení lepku čekáte rychlejší hubnutí, to opravdu může nastat. Není to však z důvodu absence samotného lepku, ale spíše z velkého množství potravin, které z jídelníčku najednou vyřadíte a nemáte možnost je plně nahradit.

Lepek a zátěž pro organismus

Někdy se můžete setkat s názorem, že lepek zbytečně zatěžuje náš organismus a měli bychom se mu proto vyhnout. Jenže toto tvrzení platí zejména u lidí, které mají na lepek intoleranci, alergii či senzitivitu. U těch může tato živina způsobovat problémy nejen s trávením a jediným řešením je pro ně vyřazení lepku z jídelníčku. Ovšem u zdravých lidí, kteří nemají žádné zdravotní potíže související s konzumací lepku, je naprosto zbytečné tuto látku z jídelníčku vyškrtnout.

Život bez lepku není automaticky zdravější

Pokud se rozhodnete vyřadit z jídelníčku lepek, nemůžete počítat s tím, že se hned budete cítit lépe a najednou budete zdravější. Samotný lepek totiž obvykle vůbec nebývá problémem. To, v jakém množství ho přijmeme, ale už problém může být.

Jakmile potraviny s obsahem lepku nahradíte těmi bezlepkovými jako jsou výrobky z rýže, luštěnin či pseudoobilovin, výrazně tím zvýšíte pestrost a vyváženost jídelníčku. Změna vás také donutí přemýšlet více o tom, co jíte. A právě to může být důvodem, proč najednou začnete hubnout a budete se cítit lehčeji.

Pokud nemáte zdravotní problémy s konzumací lepku, pak je zbytečné ho z jídelníčku vyřazovat. Snažte se ho nekonzumovat příliš velké množství a nezapomeňte konzumovat i ovoce a zeleninu, aby tělo dostalo dostatek vitaminů i dalších důležitých látek.