Proti klíšťatům chráníme hlavně děti, na sebe často zapomínáme

Možná jste zaznamenali nedávný článek, že se ve střední Evropě objevují takzvaná africká klíšťata, která jsou až pětkrát větší než ta naše klasická. Sice vypadají velmi děsivě a odpudivě, ale pro lidi tolik nebezpečná nejsou. Zato ty naše drobné potvůrky, které na svém oblečení často ani nepostřehnete, jsou mnohem zákeřnější. Obyčejné kousnutí klíštětem může být prvním krokem k vleklým zdravotním problémům. Nejhorší je, že kousnutí ani necítíte a můžete přisáté klíště klidně objevit až za několik dní (to když se pořádně neprohlédnete nebo si od někoho dalšího nenecháte prohlédnout záda, krk či další skryté partie těla). Jenže čím déle je klíště přisáté a čím déle pije vaši krev, tím větší je riziko, že své toxické látky vypouští do vašeho těla. Když se stane, že je klíště nakažené nějakou nepěknou nemocí – většinou buď lymskou boreliózou, nebo encefalitidou, může na člověka tuto nemoc přenést. A to už přestává všechna legrace. Špatné je, že nemoc se může projevit až postupem času a jen velmi nenápadně. Léčba je pak o to náročnější.

Nechráníme se

Proti borelióze bohužel zatím žádná prevence neexistuje, takže pokud jí onemocníte, můžete jen doufat, že na vás neponechá žádné trvalé následky. Zato proti klíšťové encefalitidě se chránit můžeme, existuje proti ní účinné očkování. Zatímco v mnoha evropských státech je pro tamní obyvatele téměř samozřejmé, že se proti ní nechají naočkovat, Češi stagnují – je mezi námi naočkováno jen okolo 20 procent lidí. Necháváme naočkovat zejména své potomky, ale sami sebe zanedbáváme. Riskujeme tak své zdraví.

I když už je léto, na očkování pořád ještě není pozdě – existuje speciální, zrychlené, letní očkovací schéma, které vás dokáže ochránit už čtrnáct dní po aplikaci první dávky. Ochrana je v tomto důležitá, protože encefalitida se projevuje jako velmi silná chřipka, která se po krátkém čase vrátí a pak znovu, až člověk na pokraji kolapsu vyhledá odborníky a skoro rok se musí léčit. Nikdo mu přitom nezaručí, že nemoc na něm nezanechá trvalé následky a neomezí ho v běžném životě. Přitom není nutné se bát, stačí jen se nechat naočkovat a hned se vám v lese bude dýchat volněji.