Mykóza nohou řádí v létě více, dávejte na své nohy pozor

My Češi jsme v oblasti zdraví pověstnými flákači. Když nás něco trápí, ale máme pocit, že s tím můžeme přežít a že se nám k lékaři nechce chodit s takovou "prkotinou", tak zkrátka k lékaři nejdeme. Nanejvýš se snažíme léčit svépomocí. Ale ne vše se takto dá vyřešit a pouhá návštěva odborníka nám může ukázat přímý směr k vysvobození od našich bolestí a nepříjemných pocitů. Jedním z takových problémů je i plíseň nohou, kterou až alespoň jednou zažila asi polovina Čechů. Přitom se třetina pacientů rozhodla neřešit ji a k lékaři je dohnali až přetrvávající silné následky - už se to zkrátka nedalo vydržet. Jenže čím dříve si zajdete pro pomoc, tím rychleji se obtíží zbavíte.

Svědění, odlupující se kůže

Plíseň v létě chytíte velmi snadno. Jistě, můžete ji chytit i kdykoliv jindy, například chozením ve starých botách, které odmítáte vyhodit a hodláte je „dochodit“. Ale léto je rizikové, protože plíseň se přenáší často i od jiných lidí. Takže pokud vyrážíte na koupaliště, používáte veřejné sprchy a zkrátka naboso chodíte po místech, kde stejně bosky chodí i stovky dalších lidí, je zde vysoké riziko přenosu nemoci.

Vše přitom začíná velmi nenápadně, a to svěděním. To se ještě dá přežít. Jenže lidé ho přežívají i týdny a měsíce a nic s ním nedělají. Pak se může začít odlupovat kůže, praská, začnou být napadány i nehty a nohy vypadají až odpudivě. Bohužel to celé není jen kosmetický problém, jde o narušené zdraví nohou. A to je třeba léčit.

Nepodceňujte prevenci

Pokud už mykózu nohou máte, neodkládejte návštěvu dermatologa – jistě vám poradí a pomůže. Nemá smysl se s ní zbytečně trápit, když se jí můžete zbavit. Nejlepší pomocí je ovšem správná prevence. Takže staré boty plné bakterií zkrátka vyhoďte a investujte do nových. Dbejte na správnou hygienu nohou, pečlivě je po mytí vysušujte a starejte se o ně.

U bot dbejte na prodyšnost - pokud se vám zapotí nohy, jsou pak živnou půdou pro vznik plísní. Nepřehánějte to tedy ani s impregnováním bot. A pozor i na gumové boty (například napodobeniny slavných Crocs). Nejlepší je vzdušná, otevřená a kvalitní obuv, která ochrání vaše chodila i klenbu nohy.