Běhání v létě: na pár věcí si dejte pozor

Nezáleží na tom, jestli běháte po okruhu, v přírodě, po městě nebo doma na běžeckém pásu. Ať tak či tak, měli byste si předem nastudovat správnou techniku běhu, zjistit si něco o vhodném oblečení a obutí a ujistit se, že vám běhání neublíží. A také nezanedbávejte správnou životosprávu, jinak vás běh spíš vyčerpá a brzy vás přestane bavit.

Dopňujte energii

Velmi pravděpodobně běháte proto, abyste shodili nadbytečná kila. Je tak jasné, že se nebudete přejídat a že držíte nějakou dietu. Ale rozhodně byste se neměli vydávat běhat hladoví, protože tělo k takovému výkonu potřebuje relativně dost energie. Buď si před běháním dejte nějakou drobnost, která se počítá mezi sportovní doplňky bohaté na energie (například proteinová tyčinka a podobně), nebo stačí, abyste jedli vyváženě a váš jídelníček byl plnohodnotný, přičemž je dobré myslet i na sacharidy.

Myslete na pití

Pitný režim je důležitý, a to zejména v létě. Když běháte, je ještě podstatnější. Pokud poběžíte delší dobu, mějte u sebe vždy láhev s vodou (nejlépe kohoutkovou, žádné sladké limonády). Jestli si zaběháte jen dvacet, třicet minut, nemusíte to příliš řešit, jen se pořádně napijte před vyběhnutím a po běhání. Pocením se totiž tělo dehydratuje.

Řekněte si o pomoc

Může se snadno stát, že se při běhání poraníte. Může jít jen o natažený sval, ale klidně i o něco závažnějšího. Úplně tím nejhorším řešením je nechat to „odležet“ - tedy zahánět bolest léky, kulhat, hekat, ale snažit se přežít, protože to přece jednou musí přejít. Ani internetové diskuse s mnoha zaručenými radami nejsou nejlepším řešením. Nebojte se a nestyďte a konzultujte problém s odborníkem. Čím déle budete správnou léčbu odkládat, tím horší mohou být následky.