Faldíky i osteoporóza pryč! Stačí se naučit správné cviky

Osteoporóza je nemoc kostní tkáně. Vede ke značně zvýšené křehkosti kostí a tak jsme více náchylní ke zlomeninám. Toto onemocnění postihuje ve větší míře ženy, a především v období klimakteria, kdy dochází k většímu vyplavování minerálů a úbytku kostní hmoty.

Tato nemoc může poměrně značně ovlivnit váš dosavadní způsob života. Problémům se naštěstí můžete vyhnout, stačí si pravidelně zacvičit. Když víte, jak se hýbat, osteoporóze se vyhnete a ještě si zajistíte štíhlou a pevnou postavu.

Stačí jen deset minut denně

Najít si pár minut denně na cvičení by měl být schopen každý. Zvláště pak, pokud to skutečně myslíte vážně a chcete udělat něco pro své zdraví i krásnou postavu. U prevence proti osteoporóze by mělo být cvičení pomalejší a zaměřeno na protahování a posilování. Skvěle se cvičí do rytmu pomalejší hudby, ale stačí si denně dopřát alespoň malou procházku, jít si zaplavat nebo začněte jezdit na kole. Každá z těchto aktivit vám pomůže i k vysněné postavě. Cvičit ale můžete i v pohodlí svého domova.

Zvedání pánve zpevní zadeček

Nemusíte ani vstát ze země, a přitom si skvěle zpevníte zadeček a uchráníte se před osteoporózou. Lehněte si na zem na záda a pokrčte nohy. Vaším úkolem bude zvedat pánev tak, aby tělo tvořilo se stehny jednu přímku. Ruce mějte po celou dobu podél těla a pánev pomalu a souvisle zvedejte nad podložku a zase ji pomalu položte. Cvik opakujte alespoň 5krát po deseti zvednutích.

Stehýnka jako laňka

Stehna se shazují asi nejhůře, tento cvik vám je ale pomůže vyrýsovat a zároveň se řadí mezi základní cviky vhodné proti osteoporóze. Lehněte si na zem na bok a ruku si pokrčte a dejte pod hlavu. Druhou ruku si volně položte před tělo. Nohu, která není na podložce, zvedejte vzhůru a zase ji položte na druhou položenou nohu. Opakujte desetkrát a strany vyměňte. Nohu byste se měli snažit zvednout co nejvíce, aby byl vytvořen pravý úhel.