Paniku z dovolené má víc lidí, než byste čekali

Letní prázdniny se sice chýlí ke konci, ale to neznamená, že končí i čas dovolených. Řada lidí se teprve za zaslouženým odpočinkem chystá, vyjedou si klidně v září, říjnu či kdykoliv jindy během roku. Zatímco většina z nás se nemůže dočkat a dychtivě odpočítáváme poslední dny, než konečně vyrazíme za dobrodružstvím, poznáním či relaxací, jsou i tací lidé, kteří při představě blížící se dovolené bojují s panickými stavy a obchází je hrůza. Dá se jim nějak pomoci?

Proč by se někdo měl bát dovolené? Vždyť není důvod netěšit se na ni, zvlášť když je dlouho dopředu zarezervovaná a zaplacená. Přesto se někteří lidé nejen netěší, ale děsí se jí. Tedy, oni se na ni samozřejmě také těší, ale mají s ní spojené i spousty negativních pocitů – bojí se, jestli vše vyjde podle plánu; děsí je balení i to, jestli něco důležitého nezapomenou; hrozí se možnosti opomenuté rezervace a plného hotelu; bojí se, že nebudou mít dost peněz na všechny kratochvíle; děsí je, že si na dovolenou půjčili a pak ji budou muset těžce splácet; hrozí se, že se tam něco stane jim či dětem, že budou muset shánět pomoc, lékaře a tak dále. Zkrátka, důvodů ke strachu je tu dost, protože pokaždé vyrážíme do neznáma a jsme odkázáni jen na tamní vybavení a vlastní sbalené zavazadlo. Ale je škoda, aby nám strach bránil pořádně si užít chvíle volna.

Plánujte a nebudete se děsit

Pokud i vy patříte k vyděšeným cestovatelům, můžete se strachu postupně zbavit. Chce to ovšem trénink. Několik dní či týdnů před samotnou dovolenou začněte poctivě plánovat, kam pojedete, co tam budete dělat či hledat, kolik peněz na to asi budete potřebovat, jak se tam dostanete, jak to bude se stravováním. Ač se vám možná bude zdát, že to s plánováním přeháníte a vaše okolí se na vás bude dívat skoro jako na blázna, nenechte se tím odradit. Právě přesné plány vám pomohou zbavit se strachu. Nepůjdete do neznáma, budete mít všechno „pod palcem“. Pak už není důvod něčeho se bát. Když budete mít plány pro většinu situací, nezaskočí vás ani různé změny nebo komplikace.